Motion till riksdagen
2013/14:N264
av Anders Andersson (KD)

En levande landsbygd


KD657

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av en positiv utveckling i hela landet genom ökade förutsättningar för att arbeta och bo på landsbygden.

Motivering

Hela Sverige ska leva. Det ska vara möjligt att bo och arbeta i hela Sverige. På många ställen i landet minskar befolkningen på landsbygden. Ett exempel är Kalmar län där invånarantalet de senaste decennierna varit nedåtgående. Det beror dels på sjunkande födelsetal, dels på utflyttning. Under 2012 var det 630 personer fler som flyttade till ett annat län i Sverige än som flyttade inrikes till Kalmar län. Det totala flyttningsnettot var dock positivt. Tack vare mottagandet av nyanlända till Sverige ökade befolkningen med 887 personer under året. En levande landsbygd med en vital arbetsmarknad är en av förutsättningarna för en snabbare integration.

När man frågar vad som behövs för att man ska vilja bo på landsbygden svarar många att jobb och en fungerande vardaglig service är det viktigaste. Det handlar framför allt om livsmedelsbutiker, bensinmackar och skola inom rimligt avstånd. Bredband är idag en förutsättning för såväl vardagslivet som för företagande och turism. Utbyggnaden av bredband är oumbärlig för landsbygdens utveckling. För att befästa grunden för en god servicenivå är det angeläget att göra det enkelt att bygga, hyra eller köpa ett fritidshus och kunna bo under längre perioder. De säsongsboende bidrar till ett breddat kundunderlag, något som landsbygden så väl behöver.

Alliansregeringen har gjort en hel del för att förbättra situationen för de boende på landsbygden, bland annat åtgärder för att underlätta för myndigheter att samarbeta med varandra. Alliansen har även minskat kostnaderna för regelverket inom jordbrukssektorn med 30 procent. En jordbrukare ska kunna ägna sig åt djur och gröda, inte ägna huvuddelen av sin tid till administrativa sysslor. Regeringens satsning på bredbandsutbyggnad på landsbygden, där kommersiella lösningar inte fungerar, är betydelsefull för att underlätta livet på landet. Utbyggnaden måste därför fortsätta så att den omfattar hela landsbygden.

Regeringens satsningar är bra, men min ambition är att åstadkomma ännu mer. Fler åtgärder måste till för att vända utflyttningstrenden. Företagarna är ryggraden i landsbygdens ekonomi. Fler regelförenklingar och förbättringar för företag måste därför till. För små företag är arbetsgivaravgifter och sjuklöneansvar en tung börda. Många upplever en onödig senfärdighet i kontakterna med myndigheter.

Reglerna för biotopskydd utgör hinder för ett rationellt brukande av jordbruksmarken. Små åkrar, ibland omgärdade av gamla stenmurar, öppna diken eller gärdesgårdar, kan inte läggas samman på grund av biotopskyddsreglerna. Resultatet blir ofta att man istället planterar skog eller att lantbruket läggs ner, vilket är ett hot mot det öppna landskapet och ett hot mot biologisk mångfald. Huvuddelen av biotoperna finns på betesmark eller på åkerkanter som gränsar mot skog eller betesmark. Många lantbrukare vill bygga upp nya biotoper utmed åkerkanter eller på andra platser där det inte hindrar brukandet. Reglerna måste därför ses över.

För ett mindre familjejordbruk krävs ofta åtminstone en fast inkomst från annan verksamhet. Därför behövs fler arbetstillfällen på landsbygden, en större samverkan mellan kommunerna och fristående initiativ. Äldreboenden och hemtjänst är exempel där privata initiativ och ideella krafter, som föreningar eller kooperativ, kan komplettera kommunernas verksamheter.

Dessa åtgärder skulle öka förutsättningarna för att arbeta och bo på landsbygden. Det bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 30 september 2013

Anders Andersson (KD)