Motion till riksdagen
2013/14:N262
av Matilda Ernkrans och Eva-Lena Jansson (S)

Satsning på solenergi


S25143

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om satsning på solenergi.

Motivering

Installationen av solceller exploderar i Europa just nu. Priset har halverats på några år. En anledning är generösa stöd i t.ex. Tyskland (inmatningstariff). Under 2011 var den överväldigande största delen nyinstallerad förnybar elproduktion i Europa solceller. Totalt installerades drygt 21 GW (21 000 MW, installerad effekt) förra året – mer än gas och vind tillsammans. I länder som Tyskland och Italien står solen idag för runt 3 procent av den totala elanvändningen.

Men i Sverige har installationerna var måttliga. Vi tror att framtiden kommer att innebära betydligt fler små anläggningarna som producerar el. Allt fler av oss blir elproducenter, kommuner producerar sin egen el t.ex. på förskolorna och fastighetsbolagen utnyttjar sina hyresfastigheter för elproduktion.

Solceller fungerar lika bra i Sverige som på andra ställen. De genererar visserligen el kortare tid på vintern men desto längre på sommaren. I länder där det är för varmt fungerar solcellerna sämre för att de blir överhettade. Instrålningen, dvs. vinkeln på solstrålarna, är sämre i Sverige men vi har nästan lika bra förutsättningar som Tyskland (ett snitt på 900–1 000 kWh per installerad kWp).

Branschföreningen Svensk Solenergi säger i tidningen Energivärlden att det svenska genomslaget för solel kan komma när reglerna för nettodebitering är klara.

Nettodebitering innebär att den el som du producerar ut på nätet kan kvittas mot den du köper. Det brukar beskrivas som att elmätaren går baklänges när fastigheten producerar mer el än vad som används i den.

Regeringens utredning som fick uppdrag att föreslå nettodebitering föreslog något helt annat med motiveringen att nettodebitering inte är tillåtet i EU.

Idag får fastighetsägaren sälja elen till energibolaget till ”spotpris” och dessutom betala moms och skatt på den el som ”kvittas ut” mot den egna produktionen. Sedan regeringens utredning presenterats har EU-domstolen i ett utslag som rörde Österrike konstaterat att nettodebitering visst är möjligt enligt stödreglerna. När Danmark införde nettodebitering ledde det till att den installerade solcellseffekten mer än fördubblades.

Vi menar att det är hög tid och hög prioritet att en lagändring kommer till stånd som gör nettodebitering till det som det är, nämligen att den el som du producerar ut på nätet kan kvittas mot den du köper. Det kommer att möjliggöra en kraftfull satsning på solenergi i Sverige.

Stockholm den 1 oktober 2013

Matilda Ernkrans (S)

Eva-Lena Jansson (S)