Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en förlängning och utökning av stödet till installation av solvärme och solel.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett planeringsmål för solenergi om 4 TWh solvärme och 4 TWh solel.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Energimyndigheten bör få i uppdrag att föreslå hur planeringsmålet ska uppnås.
Solenergi i alla dess former tillhör framtidens teknik och har en viktig roll i ett förnybart energisystem. Utvecklingen för solenergi är fantastisk. I takt med att tekniken utvecklas och priserna sjunker kan allt mer av energin vi använder komma direkt från solen. Solel är nu det snabbast växande energislaget i Europa och utvecklingen på kontinenten är mycket hoppingivande.
Tyvärr ligger Sverige i bakvattnet. Nyligen rapporterades att Sverige är allra sämst i EU på solel, medan Tysklands ambitioner är ofattbara 12 000 gånger högre. En vanlig missuppfattning är att Sverige inte har tillräckligt med soltimmar. Det är sant att vi har få soltimmar under vintermånaderna men det kompenseras av våra långa sommardagar. Energimyndigheten fastslår att solinstrålningen i Sverige över året är likvärdig med den i Tyskland. Under januari–augusti 2013 var 7,5 procent av den tyska elproduktionen solel. I Sverige är andelen solel än så länge så liten att den knappt syns i statistiken.
Solenergi är dock det energislag som svenskarna är mest positiv till. Enligt en undersökning från EU-kommissionen är 92 procent av Sveriges befolkning positiva till solenergi. Med rätt stöd kan solenergi bidra i klimatarbetet, skapa jobb och leda till att Sveriges energi i framtiden är helt förnybar. Det som krävs är politiska beslut om att ta tillvara solens potential.
Kostnaden för solenergi sjunker snabbt men solenergin är i behov av stöd under en period för ytterligare teknikutveckling och marknadsintroduktion. Miljöpartiet föreslår en utökad satsning om 100 miljoner kronor åren 2014–2017 i stöd för installation av solvärme och 100 miljoner kronor ytterligare till installation av solel. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna som sin mening.
Inte minst efterfrågar solbranschen långsiktiga spelregler för att kunna investera för framtiden. Det viktigaste för solenergins utveckling är införandet av nettodebitering där småskaliga producenter får sälja sitt överskott ut på nätet och kvitta överskott i vissa perioder med underskott i andra. Det är nettodebiteringen som förklarar att länder som Danmark, Belgien och Holland lyckats med stor solenergiutbyggnad. Miljöpartiet föreslår i motionen Egen el för folkligt deltagande i energiomställningen att nettodebitering införs.
För att solenergibranschen ska ges en tydlig signal om politikens ambitioner för solenergin behövs ett planeringsmål motsvarande det mål som finns för vindkraften. Vi föreslår ett mål om 4 TWh solvärme och 4 TWh solel. Därtill bör Energimyndigheten få uppdraget att utreda hur målet ska uppnås samt beräkna vilka insatser som behövs. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna som sin mening.