Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att öka fokus i arbetet med bättre regleringar i Sveriges ekonomi genom en konkurrenskraftskommission.
Den svenska ekonomin har under en lång tid haft en stark tillväxt, i genomsnitt med 2,5 procent per år för åren 1993–2010, vilket är en högre tillväxt än för både EU-15 och USA (McKinsey & Company, Tillväxt och förnyelse i den svenska ekonomin, 2012, s. 10). Den allra starkaste tillväxtmotorn i vår ekonomi under denna period har varit den internationellt konkurrensutsatta sektorn, inte sällan tillverknings- och råvaruindustri som utgör nära en tredjedel av den svenska ekonomin. Andra sektorer i vår ekonomi – som mer lokala tjänster och den offentliga sektorn – har inte haft lika stark tillväxt.
Det är en utmaning att de lokala tjänstesektorerna i Sverige utvecklat sin förädlingsförmåga i en något långsammare takt än de delar av vår ekonomi som är internationellt konkurrensutsatta. Vill vi förbättra förutsättningarna ytterligare för en långsiktigt god ekonomisk utveckling är det nödvändigt att se över hinder för ökad tillväxt även i de delar av den svenska ekonomin som över tid utvecklas något sämre.
Trots de av- och omregleringar som genomförts under 1980- till 1990-talen kvarstår idag många hinder för ett flertal branscher i den inhemska delen av vår ekonomi. Dessa hämmar tillväxten och innebär att Sverige halkar efter i internationell jämförelse. Det uppskattats att ineffektiviteten, beroende på detaljregleringen inom exempelvis byggindustrin, kan vara omkring 20–30 procent av byggkostnaderna.
När flera andra länder runtomkring oss nu tvingas att både höja skatter och göra nedskärningar i offentlig sektor har Sverige goda möjligheter att stärka konkurrenskraften i hela vår ekonomi, och även främja lokala tjänster så att de i en allt större grad bidrar till ökad tillväxt.
Avregleringsarbetet under 1980- och 1990-talen åtgärdade de största och mest uppenbara monopolen. Idag är det istället de många mindre regleringar och hinder som berör många branscher som behöver förbättras eller tas bort. Sverige ska konkurrera med bra och effektiv lagstiftning – och undvika överregleringar. Med fokus på möjliga av- och omregleringar i branscher där konkurrensen och produktiviteten har möjlighet att förbättras, öppnar vi för ökad tillväxt och fler jobb i hela ekonomin.
Det finns skäl att inspireras av länder som Danmark och Australien som initierat breda översyner för att skapa fler jobb och öka produktiviteten och tillväxten i hela ekonomin. Det bör upprättas en konkurrenskraftskommission med uppgift att i samråd med arbetsgivare och arbetstagarorganisationer genomföra en systematisk genomgång av branscher med syftet att förändra eller ta bort tillväxthämmande. Speciellt bör de branscher som har haft en genomsnittlig eller svagare tillväxt jämfört med EU-15 genomlysas. Genom att varje bransch identifierar vilka regler och normer som hindrar tillväxt kan åtgärder vidtas för att stärka konkurrensen, höja produktiviteten och öka både sysselsättning och reallöner i sektorerna.