Motion till riksdagen
2013/14:N221
av Andreas Carlson (KD)

Regelförenklingar för företagen


KD562

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inrikta regelförenklingsarbetet på företagarnas vardagliga behov.

Motivering

Tillväxt och nya jobb skapas genom fler och växande företag. Företagen är ryggraden i svensk ekonomi och grunden för vår gemensamma välfärd. Därför är det viktigt för Kristdemokraterna att skapa goda villkor för näringslivet. Ett gott företagsklimat präglas av enkla regler och effektiv administration. Ytterst handlar det om de svenska företagens konkurrenskraft och därmed förutsättningarna för tillväxt.

Sedan 2006 har regeringen haft en uttalad ambition att minska företagens administrativa börda. Mellan 2006 och 2010 minskade företagens administrativa kostnader med 7,3 miljarder.

Kristdemokraterna har i regeringen bland annat bidragit till att företagen får lämna kvartalsredovisning av moms istället för månadsredovisning och att slopa revisionsplikten för små företag med maximalt tre anställda.

Regeringen har tagit initiativ till ett antal olika projekt i syfte att minska regelkrånglet för företagen. Regeringen har formulerat fem fokusområden för kommande år: sänkta kostnader för företagen, minskat och förenklat uppgiftslämnande, förenklade myndighetskontakter på länsnivå och kommunal nivå, uppföljning av förenklingsförslag från näringslivet och bättre konsekvensutredningar.

Trots regeringens målmedvetna arbete krävs ytterligare åtgärder för att underlätta vardagen för företagen. Enligt Näringslivets regelnämnds rapport Regelagendan 2010 – Förändring av regler – en nödvändighet för fler växande företag 2011–2014 s. 29, betonas vikten av att ”de ändringar som görs i existerade regelsystem måste vara de som företagen i Sverige efterfrågar”. Kampen mot byråkrati och krångel ska inriktas på märkbara förenklingar i vardagen för små och medelstora företag.

En viktig fråga är att se över skatteavgifterna. Idag kan en företagare tvingas betala oproportionellt höga avgifter inklusive skuldräntor om han eller hon genom eget eller rådgivares misstag lämnat in uppgifter för sent eller på fel sätt. Uppgifter som inte uppsåtligt och för egen vinnings skull lämnats felaktigt bör endast beläggas med en administrativ avgift.

Näringsutskottet anför i sitt betänkande 2012/13:NU8 att regelförenklingsarbetet måste drivas vidare med kraft och intensitet samt att arbetet är väsentligt för ett gott företagsklimat. Utskottet hänvisar till det arbete som pågår på flera nivåer där flera aktörer är involverade. Utskottet stöder arbetet och inriktningen.

Jag anser att företagarnas kontakter med myndigheter ytterligare behöver förenklas och myndigheternas möjligheter att ta ut avgifter och begära in uppgifter bör tydliggöras och begränsas. Vidare anser jag att fler företag bör få slippa revisionsplikt. Företag med högst 50 anställda, en balansomslutning på 41,5 miljoner kronor och en omsättning på 83 miljoner ska få undantas från revisionsplikten.

Stockholm den 30 september 2013

Andreas Carlson (KD)