Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över lagstiftningen i syfte att ge kommunala energibolag möjlighet att verka på energimarknaden på lika villkor som andra företag.
För att nå det övergripande målet om 100 procent förnybar energi behövs en mångfald av goda krafter. De kommunala energibolagen har spelat en viktig roll för att utveckla förnybar energiteknik. I kommunala bolag, som drivs med längre planeringshorisont än nästa kvartalsrapport, har många samhällsnyttiga och kommersiellt intressanta miljötekniska lösningar tagits fram. Det är naturligt att kommunala energibolag som har ett samhällsuppdrag har bättre möjligheter att utveckla sådana lösningar som inte ännu är kommersiellt intressanta. Det är kommunala energibolag som till stor del är att tacka för att biogasutvecklingen kommit igång i Sverige. Kommunala bolag spelar därtill en allt viktigare roll för att öka konkurrensen på marknader som hotas av oligopol.
De kommunala energibolagen begränsas idag av konkurrenslagen såväl som av kommunallagens bestämmelser om lokaliseringsprincipen. Grundprincipen är att de kommunala bolagen enbart ska ägna sig åt sådan verksamhet som är knuten till den egna kommunen. Det finns dock undantag och oklarheter i detta regelverk. Var den juridiska gränsen går är osäkert och flera kommunala energibolag vittnar om att de ej vet om deras verksamhet strider mot regelverket eller inte. Satsningar på exempelvis biogas kan variera mellan kommunerna beroende på vilken tolkning de egna juristerna gör. Denna osäkerhet är mycket olycklig. Att låta kommunallagen begränsa utvecklingen av förnybar energi är kontraproduktivt. Kommungränsen är sällan det bästa för optimala energisystem.
För att nå EU:s mål om 20 procent minskad energianvändning till år 2020 är det viktigt att arbetet med energieffektivisering kommer igång. Att som idag begränsa de kommunala energibolagens möjligheter att erbjuda sina kunder energitjänster är orimligt. Den politiskt formade juridiken begränsar idag möjligheterna i omställningen till ett hållbart samhälle. Mot bakgrund av den miljö- och klimatutmaning vi står inför bör de framgångsrika kommunala energibolagen som satsar på ny teknik, innovationer och energirådgivning främjas istället för motarbetas. Det är dags att lösa begränsningarna för de kommunala energibolagen och ändra lagstiftningen så att de kan agera på samma villkor som andra energibolag. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna som sin mening.