Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda en nationell målsättning att minska matsvinnet med 20 procent till 2016.
Idag slängs ca 25 kilo ätbar mat per person årligen och mellan 10 och 20 procent av livsmedel slängs till en årlig kostad om ca 5 000 kr. Sverige behöver minska matsvinnet ur både ekonomisk synpunkt och miljösynpunkt. Detta matsvinn bidrar till 1,86 miljoner ton växthusgaser per år. Det innebär ett enormt slöseri av vatten- och energiresurser och måste stävjas.
Riksdagen har antagit ett antal miljökvalitetsmål som bland annat anger hur stor del av matavfallet som ska återvinnas genom biologisk behandling. Det är naturligtvis bra att matavfallet används men än viktigare är det att besluta om att minska den totala mängd livsmedel som kastas.
Matavfall är allt biologiskt nedbrytbart avfall som uppkommer i livsmedelshanteringen. I detta innefattas dels avfall som är oundvikligt, dels svinn som skulle kunna undvikas. Matsvinn är de livsmedel som slängs i onödan eller som hade kunnat konsumeras om de hade hanterats annorlunda. Matsvinn uppstår utifrån felaktig eller för lång förvaring, utgånget bäst-före-datum eller att rester inte äts upp. Mat som slängs står för ca 3 procent av Sveriges totala uppsläpp av växthusgaser. Ur ett klimatperspektiv är det ca 10 gånger mer effektivt att förebygga matavfall än att använda det för biogasproduktion.
Det onödiga matsvinnet står för oansvarsfullt och ohållbart brukande av våra resurser. För att kommande generationer ska kunna tillgodose sina behov behöver vi istället ta tillvara och förvalta våra tillgångar. För att inte överskrida gränsen för ett hållbart uttag från ekosystemet måste vi aktivt arbeta för att minska matsvinnet som påverkar miljö, klimat och ekonomi.
Det finns flera effektiva åtgärder för att minska matsvinnet. Som konsument kan man exempelvis planera sina inköp bättre, kontrollera varornas bäst-före-datum, ta till vara matrester och se till att förvara varorna på rätt sätt. Butiker kan använda bättre kylanläggningar för frukt och grönsaker och sänka priser på varor med kort datum. Restauranger och storhushåll kan bl.a. minska svinn genom att satsa på varor av hög kvalitet och skapa möjlighet att lagra och använda överskott. Ett annat sätt är att införa tävlingar mellan t.ex. skolor och storhushåll där vinnaren blir den som under ett år minskar matavfallet mest. Det finns många åtgärdsalternativ, men för att ytterligare ta krafttag i frågan anser jag att Sverige bör utreda en nationell målsättning om att minska matsvinnet med 20 procent till 2016.