Motion till riksdagen
2013/14:MJ502
av Eva Lohman (M)

Säkerställande av lika konkurrensvillkor för svenskt yrkesfiskes bedrivande


M1930

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om betydelsen av goda konkurrensvillkor för det svenska yrkesfisket.

Motivering

Fisk förflyttar sig över gränserna och mellan haven. Fiskefartygen har gjort detsamma i hundratals år. Vad en fiskeflotta gör påverkar de andra fiskeflottorna. Därför har EU-länderna beslutat att förvalta sitt fiske tillsammans i form av en gemensam fiskeripolitik. Inom denna politik för man samman en rad åtgärder som ska ge en blomstrande och hållbar fiskerinäring i EU.

Mot bakgrund av att Sverige sedan 1995 är medlem i EU kan det anses anmärkningsvärt att särlösningar för svenskt fiske diskuterats i sådana vatten där även andra medlemsstater bedriver fiske, t.ex. Kattegatt och Skagerrak.

I Kattegatt, till följd av en bilateral överenskommelse för att skydda torsk, är fisket förbjudet i vissa områden för svenska och danska fiskare, allt medan tyska fiskare kan bedriva fiske efter torsk i samma områden. Syftet med den gemensamma fiskeripolitiken borde inte vara att möjliggöra för sådana särlösningar, tvärtom – syftet är att säkerställa en ensartad reglering som säkerställer lika konkurrensförhållanden.

I Skagerrak, i förbindelse med ett utkastförbuds införande, har diskussioner ägt rum vari vissa svenska företrädare argumenterat för ett svenskt ensidigt införande av kameraövervakning av fisket för säkerställandet av förbudets efterlevnad. Denna typ av särlösningar, om de genomförs, kan snedvrida konkurrensförhållanden och når möjligtvis inte det syfte som avses samt kan anses vara oförenliga med principen om lika konkurrensförhållanden inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken.

I Sverige, till skillnad från andra medlemsstater som bedriver fiske i Västerhavet, är det under tid på året förbjudet att fiska hälleflundra. Förbudet är ensidigt svenskt och kan missgynna svensk fiskerinäring, eftersom andra nationers fiskare fiskar hälleflundra under den tiden. Fiskeriverkets dåvarande generaldirektör Axel Wenblad ansåg vid förbudets införande att det visade vägen för andra nationer och pekade på det goda exemplets makt. Ett resultat några år senare är en inkomstomfördelning, från svenska fiskare till danska m.fl.

Det bör övervägas huruvida Sverige ensidigt inför regleringar på fiskets område som inte är i samklang med gemenskapens reglering av fisket.

Stockholm den 1 oktober 2013

Eva Lohman (M)