Motion till riksdagen
2013/14:MJ5
av Jens Holm m.fl. (V)

med anledning av prop. 2013/14:41 Ändringar i djurskyddslagen


Förslag till riksdagsbeslut

1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ett kompetenscentrum för 3R-frågor bör inrättas vid Nationellt centrum för djurvälfärd (SCAW).

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att beslut om mindre ändringar i godkända ansökningar om djurförsöksetiska prövningar ska fattas av den djurförsöksetiska nämndens ordförande eller vice ordförande tillsammans med två övriga ledamöter av nämnden efter granskning och yttrande av djurskyddsorganet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en av de djurförsöksetiska nämndernas lekmän ska vara veterinär eller, om så inte är fallet, att en handläggare med veterinärmedicinsk kompetens ska bistå vid nämndens prövning.

2 Bakgrund

Propositionen föreslår att det i djurskyddslagen införs ett förbud mot att genomföra sexuella handlingar med djur. Vidare föreslås att den svenska definitionen av djurförsök bibehålls samt att det utreds vidare om vissa tillståndsfrågor som i dag hanteras av Jordbruksverket ska flyttas till länsstyrelsen. Regeringen föreslår även att ett kompetenscentrum för alternativa metoder till djurförsök, s.k. 3R-frågor, inrättas på Jordbruksverket. Slutligen föreslås att hanteringen av ändringar i etiska godkännanden som inte riskerar att inverka negativt på djurens välfärd förenklas genom att användares djurskyddsorgan får fatta sådana beslut.

3 Ny djurskyddslag dröjer

För två år sedan presenterades omfattande förslag från djurskyddslagsutredningen för att modernisera och förenkla den nuvarande lagstiftningen och ge förutsättningar för att djurvälfärdsproblem inte ska uppkomma. För att främja respekten för djur föreslogs lagändringar baserade på vetenskaplig forskning och beprövad erfarenhet.

Vänsterpartiet anser att många viktiga förslag i utredningen ger förutsättningar för en efterlängtad modern djurskyddslagstiftning. När regeringen nu lägger propositionen föreslås endast några begränsade ändringar av den nu 25 år gamla djurskyddslagen. Vi menar att propositionen är otillräcklig för att öka respekten för djur.

4 Ett 3R-kompetenscentrum behöver långsiktighet och resurser

Vi välkomnar förslag om förbud mot sexuella handlingar med djur och inrättande av 3R-center. Båda dessa förslag har Vänsterpartiet i många år drivit för att skapa ökad respekt och hänsyn till djuren samt för att minska antalet djurförsök. I vår motion Respekt för djuren (2013/14:MJ374) föreslår vi att ett 3R-center ska verka inom ramen för en framtida djuretisk ombudsman
(DjurO) eller inom Nationellt centrum för djurvälfärd (SCAW). I slutbetänkandet på utredningen ”Uppdrag om alternativa metoder till djurförsök” framhölls vikten av långsiktighet och av att nya medel behöver tillföras för att driva 3R-centret. I vår motion om utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel (2013/14:MJ420) anslår vi ökade medel både för att inrätta en DjurO och för validering av djurförsök samt utveckling av alternativ till djurförsök.

I propositionen föreslås att ett 3R-kompetenscentrum finansieras inom ramen för Jordbruksverkets förvaltningsanslag och organisatoriskt placeras på samma myndighet. Vänsterpartiet anser att ett 3R-center på lång sikt bör placeras organisatoriskt under en framtida DjurO och att det krävs ett reserverat anslag för ändamålet. Innan en sådan ordning är möjlig anser vi att ett kompetenscentrum för 3R-frågor bör organiseras vid Nationellt centrum för djurvälfärd (SCAW) då det ger ökade förutsättningar för koppling till forskningsverksamhet och tillgång till ett uppbyggt expertnätverk.

Med regeringens förslag riskerar ett 3R-kompetenscentrum att inte ges nödvändiga resurser för personal och utredningar. Jordbruksverket är redan i dag hårt pressat av besparingsbeting, vilket inte minskar risken för ett sådant scenario.

Ett kompetenscentrum för 3R-frågor bör inrättas vid Nationellt centrum för djurvälfärd (SCAW). Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

5 Stärk den djurförsöksetiska prövningen

Vänsterpartiet delar 3R-utredningens och ett flertal remissinstansers bedömning att kompetensen när det gäller alternativa metoder till djurförsök behöver stärkas. Vi anser även att mindre ändringar i godkända ansökningar om djurförsöksetiska prövningar är möjliga att genomföra, men vi anser att syftet måste vara tydligare än i den föreslagna propositionen. I propositionen anges att sådana ändringar kan få göras om den föreslagna ändringen ”inte kommer att inverka negativt på djurens situation” (sid 34). Vänsterpartiet anser att syftet tydligare måste vara att endast göra konkreta förbättringar för djuren i de aktuella försöken. Vi ställer oss också tveksamma till att överlåta ansvaret för de bedömningarna till djurskyddsorganet. Djurskyddsorganen är en helt ny institution som vi än så länge har begränsad erfarenhet av. Därför förordar Vänsterpartiet i stället, precis som 3R-utredningen, att beslut om dylika förändringar ska tas av den djurförsöksetiska nämndens ordförande eller vice ordförande jämte två övriga ledamöter av nämnden efter en granskning och yttrande från djurskyddsorganet. Beslut om mindre ändringar i godkända ansökningar om djurförsöksetiska prövningar ska tas av den djurförsöksetiska nämndens ordförande eller vice ordförande jämte två övriga ledamöter av nämnden efter granskning och yttrande från djurskyddsorganet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

I 3R-utredningen föreslås att den veterinärmedicinska kompetensen i de djurförsöksetiska nämnderna stärks genom att det föreskrivs att en av nämndens lekmän ska vara veterinär. Vänsterpartiet delar uppfattningen att denna kompetens behöver stärkas och delar inte propositionens förslag om att inte genomföra detta.

En av de djurförsöksetiska nämndernas lekmän ska vara veterinär eller, om så inte är fallet, ska en handläggare med veterinärmedicinsk kompetens bistå nämndens prövning. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 27 november 2013

Jens Holm (V)

Torbjörn Björlund (V)

Siv Holma (V)

Hans Linde (V)

Kent Persson (V)