Motion till riksdagen
2013/14:MJ471
av Matilda Ernkrans m.fl. (S)

Klimat, teknik och logistik i Örebro län


S25162

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör se över möjligheterna att inrätta ett årligt klimatinnovationsprogram för framtidens hållbara jobb.

Motivering

FN:s internationella klimatpanel är mer precis och mycket säker på det vetenskapliga underlaget. Det är människans utsläpp av växthusgaser som ger klimatförändringarna. Den är noga med att påpeka att det fortfarande går att nå enbart 2 graders uppvärmning men utmaningarna att göra det blir allt större. I utvecklingens riktning idag står snarare höjningar av medeltemperaturen på betydligt högre grader än så. Detta medför svåra konsekvenser för mänskligt liv på jorden. Redan idag kan vi se översvämningar, torka och andra naturkatastrofer i klimatförändringarnas spår.

Världen står inför en stor omställning. Det är dags att visa ledarskap i ord och handling. Vissa länder i världen har insett att den som snabbast sätter i gång omställningen vinner konkurrensfördelar. Idag är andra länder snabbare än Sverige på att anpassa sin ekonomi och sitt näringsliv.

Miljöteknikbranschen är central aktör i ett framåtsyftande arbete, där svenska företag finns i framkant kan svenska lösningar efterfrågas utomlands. De riktigt stora framtida exportmöjligheterna finns inom områdena förnybar energi och energieffektivisering. Här har Sverige hög kompetens, och efterfrågan på miljöteknik på världsmarknaden är större än någonsin. Det finns en stor potential för framväxten av nya jobb i Sverige och i Örebro län om dessa företag får rätt förutsättningar att utvecklas. De mindre företagens satsningar på forskning och utveckling behöver stärkas så att nya jobb kan komma till. Satsningar på pilotanläggningar där nya lösningar kan prövas i större skala är av yttersta vikt. Samverkan stärker svenskt näringsliv på världsmarknaden.

Örebro län är ett logistiklän och spelar som sådant en stor roll för näringsliv och invånare i hela landet. Sverige behöver ett logistikinriktat Örebro län, för säkra kommunikationer också i en grön framtid. Mer gods behöver gå på järnväg och fler måste kunna välja kollektivtrafik. Det handlar om nyinvesteringar men också om att tillse att redan befintlig järnväg nyttjas bättre och effektivare. Det är effektiva investeringar för snabbare transporter för både gods och människor och som i överskådlig framtid kan korta res- och transporttider. Men järnvägen löser inte ensamt alla transportbehov. Vägtrafiken kommer även framgent ha en andel av transportarbetet. Den framtida vägtrafiken behöver vara långsiktigt hållbar, med avseende på såväl hälsa och säkerhet som miljö. Vi kan inte ta oss an framtiden utan att tillse att fordonen som trafikerar våra vägar drivs förnybart. De senaste årens utveckling av motorer och fordon som helt eller delvis använder förnybart är positiv, men går ännu för långsamt. Ytterligare drivkraft för fler fordon som drivs förnybart krävs.

Företag och nya produkter som minskar klimatbelastning, energieffektiviserar eller på annat sätt bidrar till miljömässig hållbarhet i Sverige och i Örebro län skulle behöva engagemanget som en satsning på ett stort klimatinnovationsprogram skulle kunna leverera. Det är av stor vikt att ett årligt klimatinnovationsprogram inrättas, det behöver världen, Sverige och Örebro län.

Den som är först, som har det största omvandlingstrycket på hemmaplan får företag med bäst konkurrenskraft, störst exportinkomster och flest jobb. I stället för att importera olja och gas kan man investera i egen energiproduktion och teknikutveckling.

Det är hög tid att ta nya initiativ för att ställa om Sverige. En hållbar utveckling för ett bra liv för alla kan bara vara trovärdig om den paras med minskade utsläpp.

Stockholm den 2 oktober 2013

Matilda Ernkrans (S)

Eva-Lena Jansson (S)

Håkan Bergman (S)

Lennart Axelsson (S)