Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över möjligheten att låta fastigheter som i dag redan omfattas av dispens från strandskyddet få byggas ut enligt gällande byggregler utan att dispensen från strandskyddet omprövas.
Att bygga nära vatten är något som många medborgare vill, men inte alltid får göra. Dispens från strandskyddsreglerna krävs och det är tyvärr sällan som den beviljas.
Strandskyddet är reglerat i lag, och bestämmelserna ser likadana ut i hela landet. Strandskyddet medger normalt inte bygglov närmare än 100 meter från stranden.
Det går att ha förståelse för behov av skydd av livsmiljöer för växter och djur särskilt då det gäller exploatering av nya områden. Däremot går inte samma logik att tillämpa när det gäller områden som redan är exploaterade. Strandskyddsfrågor är idag allt annat än logiska.
En person som äger ett äldre hus på 90 kvadratmeter som ligger 80 meter från en strand har när huset byggdes fått en dispens från strandskyddet. Om denne vill bygga till bygga till ytterliggare 30 kvadratmeter så är det tveksamt om han eller hon under dagens regelverk får en dispens för att bygga ut. Anledningen är att den föreslagna utbyggnaden är större än 20 procent av den befintliga byggnadens storlek. Detta skapar problem, för nu kommer den tidigare dispensen att omprövas och detta trots att det inte sker något intrång på något nytt strandområde där växtlighet och djurliv kan påverkas. Det är inte rimligt att ett hus som står 80 meter från stranden helt plötsligt blir ett hot mot både växtligheten och djurlivet, bara för att den byggs ut? Det borde därför vara värt att se över möjligheten att låta fastigheter som idag redan omfattas av dispens från strandskyddet få byggas ut enligt gällande byggregler utan att dispensen från strandskyddet omprövas.