Motion till riksdagen
2013/14:MJ457
av Rickard Nordin (C)

Toalettavfall från minireningsverk


C355

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att klargöra ansvaret för toalettavfallet från en enskild anläggning med minireningsverk.

Motivering

Alla boende behöver någon slags toalettlösning. Ansvaret för denna är olika beroende dels på var man bor, dels på vilken teknisk lösning man har valt.

De som bor inom tätort bor oftast inom ett verksamhetsområde. Ett verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp är ett avgränsat område inom vilket vatten- och avloppsförsörjningen skall ske genom kommunala VA-anläggningar.

Utanför verksamhetsområdena får var och en lösa frågan och t.ex. välja teknik. Om man då väljer en teknik med en sluten tank så räknas tankens innehåll som hushållsavfall. Det betyder att borttransporten, som istället för via ledning går med tankbil, är ett kommunalt ansvar, men inte VA-verksamhetens, utan ett renhållningsansvar. Ofta transporteras avfallet till det kommunala reningsverket, varvid ansvaret återgår till VA-avdelningen.

Om man istället väljer en teknik som behandlar toalettavfallet på plats, exempelvis ett minireningsverk, så har kommunen inget ansvar alls för teknikval, installation, drift och underhåll. All tillsyn och sanktion riktas därmed också mot de enskilda fastighetsägarna.

I Sverige gäller miljöbalken, och den gör ingen skillnad mellan stora industrier och enskilda privatpersoner när det gäller krav på kunskap och graden av ansvar. En fråga som infinner sig är ifall det är rimligt att ställa dessa krav på en grupp verksamhetsutövare, nämligen enskilda privatpersoner som valt att bosätta sig utanför de kommunala VA-verksamhetsområdena.

I undersökningar som gjorts i vårt grannland Norge konstateras det, vid kontroller av kvaliteten hos det utgående vattnet, att en tredjedel av minireningsverken fungerar halvbra, en tredjedel fungerar inte alls, medan resten fungerar tillfredsställande. Det är gravt otillfredsställande att en så liten del av anläggningarna sköts och fungerar så som det är tänkt. Det finns idag ett 40-tal olika typer och fabrikat av minireningsverk installerade i Sverige.

Den kommun som så vill kan dock redan idag ta det fulla ansvaret för toalettavfallet. Det görs genom att förklara hela kommunens yta som verksamhetsområde för VA. Förutom bättre vattenkvalitet och minskade utsläpp av näringsämnen till våra vattendrag, skulle det bidra till att förenkla boendet utanför detaljplanelagt område, förenkla underhåll och service av minireningsverk, samt skapa bättre förutsättningar för tillsyn och rådgivning i kommunerna.

Beroende på var man valt att bosätta sig och den tekniska lösning som valts för att transportera och omhänderta toalettavfall, faller det under olika lagrum och ansvar för tillsyn. Utanför verksamhetsområden för VA har kommunen ingen skyldighet att befatta sig med avloppen, om inte en fraktion uppstår som räknas som hushållsavfall, som fallet är med t.ex. slutna tankar. Det är därför lämpligt att försöka samla ansvaret och lagstiftningen och skapa större enhetlighet. Det skulle underlätta för den enskilde fastighetsägaren, men också förbättra miljön.

Stockholm den 3 oktober 2013

Rickard Nordin (C)