Motion till riksdagen
2013/14:MJ413
av Cecilia Dalman Eek (S)

Teknikutveckling för ett kretsloppssamhälle


S2217

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att stimulera en teknikutveckling för ett kretsloppssamhälle.

Motivering

I begreppet ”kretsloppssamhälle” ligger att de ämnen vi människor tar ut ur naturen ska återföras i så stor utsträckning som är möjligt. Perspektivet är både naturens och människans förutsättningar – vi försäkrar oss om att kommande generationer får tillgång till resurser vi själva tagit för självklara. En viktig aspekt av kretsloppet är att återföra näringsämnen, slam, matavfall och andra kompostrester från stad till land. För att minska risken att oönskade ämnen hamnar i de kommunala reningsverken krävs ett brett arbete med att avlägsna icke önskvärt vatten till kretsloppssystemet. Det är grunden för att nå kvalitetsmål och att skapa goda metoder för certifiering.

Många aktörers insatser är således nödvändiga för att sammantaget skapa hög säkerhet och kvalitet. Frågan är också internationellt aktuell – strävan att återföra näringsämnen på ett säkert sätt är ett ämne för forsknings- och teknikutvecklingsinsatser i flera länder. Arbetet att återföra näringsämnen sker mot en bakgrund av att den ändliga resursen fosfor blir allt mera sällsynt inom en inte avlägsen framtid. Därför var det ett viktigt uppdrag regeringen gav Naturvårdsverket 2012 att utreda hållbar utredning av fosfor.

Reglering som ställer höga och rimliga krav på teknikutveckling är ett verksamt redskap för att skapa bred anpassning till höga krav samtidigt som det stärker trovärdigheten hos allmänheten om att kretsloppsarbetet blir allt säkrare. Men om målen inte är nåbara och argumenten inte hållbara riskerar ett förslag som ska stimulera till teknikutveckling och metodutveckling att få motsatt effekt. I sådana fall blir effekten en stimulans till alternativa, mindre önskvärda behandlingsformer såsom förbränning. Sådana förslag skulle ha allvarliga miljö- och klimateffekter samtidigt som de skulle kollidera med andra mål för god miljöutveckling. För ett långsiktigt hållbart kretsloppssamhälle är det angeläget att stimulans till teknikutveckling sker på sådant sätt att de bästa metoderna med de bästa effekterna faktiskt också är möjliga att genomföra med den bästa tillgängliga tekniken.

Stockholm den 3 oktober 2013

Cecilia Dalman Eek (S)