Motion till riksdagen
2013/14:MJ407
av Elin Lundgren och Åsa Lindestam (S)

Registrering av katter


S2202

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om krav i djurskyddslagen på märkning och registrering av katter.

Motivering

I Sverige idag finns över 100 000 katter som är övergivna och som aldrig haft ett hem eller på annat sätt far illa. Katten har av tradition haft ett lågt ekonomiskt värde, vilket gör att den av alltför många behandlas som en ”slit-och-släng-vara” som man gör sig av med när man inte längre är intresserad av den. Så kallade sommarkatter, katter man skaffar som semesterförströelse och som sedan lämnas vind för våg när semestern är slut, är djurplågeri då en katt inte klarar sig på egen hand. Dessa katter far mycket illa, blir förvildade och får ett eländigt liv. Många katter går vilse och blir svåra att föra tillbaka till ägaren då de kan ha rört sig över stora områden.

Vi har i Sverige ett antal organisationer som tar hand om övergivna och/eller misshandlade katter. Resurserna för denna verksamhet är i huvudsak uppbyggda av gåvomedel och ideell verksamhet. Resurserna är därför alltför knappa och täcker inte de stora behov som finns. Kattens värde och status måste uppvärderas. Katter har rätt att leva ett tryggt och bra liv.

Lagstiftning om obligatorisk märkning och registrering av alla katter är en långsiktig lösning på problemet. En bortsprungen eller övergiven katt kan då spåras till sin ägare.

I Djurskyddslagsutredningen tog utredaren upp att omfattningen och komplexiteten av framför allt hemlösa katter krävde flera olika åtgärder. Utredaren ansåg att problemen för dessa djur inte fick fortgå olösta.

Utredaren ansåg att det skulle införas ett krav i djurskyddslagen på att katter ska vara märkta och registrerade i ett centralt register. Utredaren ansåg också att övergivna och förvildade djur skulle omfattas av djurskyddslagen och att det skulle införas ett tydligt förbud i lagen att djur inte får överges. Utredaren tog också upp behovet av en föreskrift för hållande av katt som bland annat skulle innehålla en fortplantningsbegränsning om katter vistades utomhus.

I kommittédirektivet från 2009 skulle utredaren i samband med den breda översynen av djurskyddslagstiftningens utformning och innehåll ägna särskild uppmärksamhet åt vissa problem på djurskyddsområdet. Ett område som skulle ges extra uppmärksamhet var att se över vilka åtgärder som kunde vidtas för att komma till rätta med problem med övergivna och förvildade djur. I november 2011 presenterade regeringens särskilda utredare Eva Eriksson sitt förslag på ny djurskyddslag i Ny djurskyddslag SOU 2011:75.

Syftet var att göra en bred översyn av den samlade djurskyddslagstiftningen, att förenkla och modernisera samt ta hand om en rad aktuella och som vi ser det brådskande problem. Vi är därför besvikna över att regeringen ännu 1,5 år efter att utredningen presenterats inte förmått bereda utredningens förslag färdigt.

Ett av förslagen i utredningen rör övergivna och förvildade djur. Utredningen föreslår att övergivna och förvildade djur bör omfattas av djurskyddslagen och det ska finnas ett förbud i djurskyddslagen om att överge djur. Utredningen vill också att katter ska märkas och registreras. Detta kommer att göra det möjligt för länsstyrelse och polis att skilja på övergivna katter och ägda katter. Katten som av ägaren tillåts röra sig fritt ska kastreras eller genomgå annan medicinsk behandling som hindrar fortplantning.

Vi menar att regeringen bör verkställa utredningens förslag om krav på märkning av katter.

Stockholm den 3 oktober 2013

Elin Lundgren (S)

Åsa Lindestam (S)