Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utbildning i trikinundersökning.
I Sverige finns det idag två viltarter som kan bära på trikiner och är intressanta ur ett födoperspektiv, nämligen björn och vildsvin. Trikiner är en zoonos som kan infektera människor men sjukdomsfall är mycket ovanliga. Förekomst av trikiner hos vildsvin och björn är ovanligt men det förekommer ett fåtal fall per år.
Trikiner är lätta att hitta och görs via laboratorietest. Idag finns det ett flertal laboratorier i Sverige som genomför dessa test. Kött som visat sig smittat av trikiner kan ätas om det upphettas till minst 68 grader, vid vilket trikinerna dör.
Det är idag väldigt enkelt att ta de prover som behövs för att testa om det finns trikiner i björn eller vildsvin. Det genomförs genom att det tas en bit av muskulaturen från frambenet som sedan paketeras och skickas vidare till analys vid ett laboratorium. Svar erhålles i de flesta fall inom 24 h. Det finns idag instruktionsvideor och bildspel för att visa hur provet ska tas.
Om kött från vildsvin eller björn ska saluföras eller t.o.m. skänkas bort måste kroppen passera en vilthanteringsanläggning. Det innebär ofta en längre transportsträcka och extrakostnader. Med tanke på det förenklade förfarandesättet för provtagning anser bland annat båda jägarorganisationerna att det inte längre är motiverat med krav på att köttet ska passera vilthanteringsanläggning.
Vi föreslår att utbildning i provtagning inför trikintester införs som en del i jägarexamen samt som en del i viltundersökarutbildningen. Den person som genomgått utbildningen ska även ha rätt att saluföra eller skänka bort mindre mängder björn- och vildsvinskött.