Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det ska utarbetas en handlingsplan för att minska antalet djurförsök och det lidande som djur utsätts för i djurförsök.
Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/63/EU om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål trädde i kraft den 10 november 2010. Direktivet ska tillämpas från och med den 1 januari 2013.
I direktivet anges som skäl för att detta antagits bland annat att det är ett viktigt steg mot det slutliga målet att ersätta alla försök på levande djur i vetenskapliga syften och i undervisningssyfte så snart det är vetenskapligt möjligt att göra det (skäl 10). Syftet är att underlätta och främja användningen av alternativa metoder. Syftet är även att garantera en hög skyddsnivå för de djur som används i försöken.
Jordbruksverket, Sveriges lantbruksuniversitet (Nationellt centrum för djurvälfärd) och Vetenskapsrådet har på uppdrag av regeringen utrett hur det nationella arbetet inom området för alternativa metoder till djurförsök i enlighet med 3R-principen bör bedrivas. Utredningen redovisade uppdraget den 15 juni 2012 i rapporten ”Uppdrag om alternativa metoder till djurförsök”. I rapporten föreslås att de myndigheter som omnämns i uppdraget ska etablera en permanent och formaliserad samverkan i arbetet med alternativa metoder till djurförsök. Vidare ur rapporten:
Utredningen föreslår t ex att myndigheterna gemensamt upprättar en strategisk plan för hantering av försöksdjursfrågor och alternativa metoder till djurförsök. Denna strategiska plan bör revideras årligen och presenteras i myndigheternas årsredovisningar. I strategin ska ingå hur myndigheterna avser att arbeta för att ersätta, begränsa och förfina försöksdjursanvändning enligt de 3 R:ns princip.
Enligt utredningen bör samordning av strategiarbetet ske av den nationella kommitté som EU-direktivet anger ska finnas. Jordbruksverkets försöksdjursråd övergick i januari 2013 till att utgöra den nationella kommittén.
Utredningen har visat hur en handlingsplan kan utarbetas och hur arbetet med den bör bedrivas fortlöpande.
År 2011 användes 829 813 djur i djurförsök i Sverige. Enligt den svenska definitionen för djurförsök räknas även provfiske som djurförsök, vilket det året omfattade 7 734 237 fiskar.
Det behövs en handlingsplan om hur arbetet ska bedrivas för att minska antalet djurförsök och det lidande som djur utsätts för i djurförsök. En sådan handlingsplan behövs för att Sverige ska bedriva ett effektivt arbete i enlighet med EU:s direktiv om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål.