Motion till riksdagen
2013/14:MJ329
av Kew Nordqvist m.fl. (MP)

Mål för den ekologiska produktionen och konsumtionen


MP3005

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen snarast bör utforma konkreta mål för den ekologiska produktionen och konsumtionen.

Motivering

Enligt EU-kommissionen kännetecknas ekologiskt lantbruk av följande:

Den ekologiska produktionen kan ses som ett medel i arbetet med att nå de miljökvalitetsmål som riksdagen beslutat, framför allt målen ”Ett rikt odlingslandskap”, ”Giftfri miljö” och ”Ett rikt växt- och djurliv”, men också ”Grundvatten av god kvalitet”. Tidigare mål var:

År 2010 konstaterade man att målen inte var uppfyllda, men några nya fastställdes inte.

Vad man kan se är en politik som gått från en blygsam start på 1990-talet till ett mer offensivt mål för år 2010 för att därefter rinna ut i sanden. Idag finns det inte några tydliga beslut på nationell nivå med styrkraft i förhållande till ekologisk produktion och konsumtion. Det finns inte heller ett tydligt avståndstagande. I brist på övergripande nationella mål riskerar nu även arbetet på den regionala nivån att avstanna.

Jordbruksverket föreslår i sin rapport år 2012 ett riktmål som är oförändrat i förhållande till det tidigare målet för 2010: ”Certifierad ekologisk jordbruksmark ska år 2020 omfatta minst 20 % av den svenska jordbruksmarken. Den certifierade ekologiska jordbruksmarken i slättbygd ska senast år 2020 ha ökat med minst 50 000 hektar jämfört med 2011 års nivå.”

Det är att ha en alldeles otillräcklig målsättning som riskerar leda till en stagnation av den ekologiska sektorn.

Vill samhället att bland annat uppsatta miljökvalitetsmål ska kunna nås, krävs en kraftfull styrning. Ett medel är att sätta upp tydliga, konkreta mål för den certifierade ekologiska jordbruksproduktionen. Likaså behövs ett tydligt konsumtionsmål att arbeta mot för både privat och offentlig sektor.

Exempel på en mer offensiv hållning är den Ekologiskt Forum har. De föreslår som övergripande målsättning: År 2020 bör 50 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen utgöras av certifierade ekologiska produkter och minst 30 procent av den svenska jordbruksarealen utgöras av certifierat ekologiskt lantbruk.

Stockholm den 1 oktober 2013

Kew Nordqvist (MP)

Stina Bergström (MP)

Jan Lindholm (MP)

Jonas Eriksson (MP)

Gunvor G Ericson (MP)

Tina Ehn (MP)

Bodil Ceballos (MP)

Helena Leander (MP)