Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att lyfta upp jaktens och viltvårdens betydelse för det svenska kulturarvet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att jakten och dess betydelse får ett eget kulturår, exempelvis 2015, för att uppmärksamma jaktens betydelse och för att kunskapen och förståelsen för jaktens och viltets betydelse för Sverige ökar.
Jakten är en viktig del av den svenska historien och det finns betydelsefulla jakttraditioner i vårt land som är väl värda att värna. Dessvärre ses jakt, viltvård och viltkött sällan som en del av vårt kulturarv, därför bör dessa frågor lyftas upp som en naturlig del av det svenska kulturarvet.
Vi människor har jagat sedan urminnes tider, och i Sverige är jakt dessutom en bred folkrörelse där så många som 300 000 människor delar. Det handlar om viltvård, spänning, motion, att ta vara på jakttraditioner, utveckling och träning av hundar, närhet till och respekt för naturen och gemenskapen i jaktlaget m.m. Jakten bidrar också till att öka kunskapen kring samspelet mellan människan, djuren och naturen.
Till detta kommer att viltkött är en viktig resurs som vi sedan länge tagit vara på i Sverige. Viltkött är en unik råvara som är gott, nyttigt och miljösmart. Även konsumtion av viltkött och dess unika smak bör ses som en viktig del av svensk kultur, och som en stor resurs för Matlandet Sverige.
Sverige är ett stort och glesbefolkat land med många vilda djur som ett naturligt inslag. För att kunna bevara detta krävs balans i viltstammarna, vilket jägarna sköter om. Viltskötsel är också viktigt för att minska risken för sjukdomar bland djuren, trafikolyckor och skador på skog och mark.
Jakt, viltvård och viltkött bör lyftas upp som en viktig del av det svenska kulturarvet så att det når ut till fler och för att öka förståelsen för jaktens betydelse för Sverige. Ett sätt att göra detta är att inrätta år 2015 som jakten, viltköttet och viltvårdens år.