Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna till avsättning av medel vid byggnation av vindkraftverk.
Skåne har goda förutsättningar för att nyttja vindkraft och redan i dag finns det över 300 vindkraftverk i drift inom regionen. Den energiproduktion som dessa genererar representerar hushållselen hos närmare 220 000 skånska hem, om vi utgår ifrån den genomsnittliga användningen på 5 000 kWh el per år för ett normalhushåll. Vindförhållandena i Skåne är oftast gynnsamma och i princip hela regionen har potential för vindkraftsproduktion. Detta förutsätter emellertid att det genomförs noggranna prövningar, både när det gäller vindstyrka och hur uppförandet av verken påverkar natur och bebyggelse.
Vindkraftsbyggandet i Sverige är i dag beroende av de gröna elcertifikaten som med regeringens energiöverenskommelse har förlängts till 2030 med målet 17 TWh förnybar el till 2016. När nya vindkraftverk ska uppföras är det viktigt med hänsyn till de människor som bor närmast det tänkbara vindkraftverket. Ingen ska på grund av vindkraft behöva bekymra sig över att tvingas flytta, få sin trädgård förstörd eller störas av intensiva och höga bullernivåer. Att uppföra ett vindkraftverk kräver därför lokal acceptans, tydliga säkerhetsavstånd till bebyggelse samtidigt som det också måste ske med öppenhet och via tidiga samråd med berörda människor.
Livslängden för ett vindkraftverk är i dag 20–25 år. I samband med uppförandet av nya vindkraftverk är det därför också relevant att särskilda medel avsätts med syfte att den mark som tagits i bruk vid uppförandet kan återställas till sitt ursprungliga skick då vindkraftverket stängs och nedmonteras. Ansvaret för att marken återställs ligger på verksamhetsutföraren och inte bara själva vindkraftverket utan också fundament och kablar ska tas bort vid nedmonteringen. Genom att se över möjligheten att avsätta särskilda medel för nedmonteringen av vindkraftverk kan därmed den ekonomiska garantin för att nedmonteringen ska ske korrekt tryggas bättre.