Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra det kommunala vindkraftsvetot rättssäkert.
Riksdagen har beslutat att det ska skapas förutsättningar för en vindkraftsutbyggnad om 30 TWh till år 2020. En viktig förutsättning för att det ska bli möjligt är att politiker och boende är positiva till att vindkraft ska etableras i hemkommunen. Det kommunala vindkraftsvetot som infördes 2009 innebär en rättsosäker prövning eftersom det inte regleras att en kommun måste behandla en ansökan, vilka kriterier som gäller och möjligheten att överklaga saknas.
Sedan 1 augusti 2009 har kommunerna en ny form av beslutsrätt för vindkraftsetableringar som tillståndsprövas enligt miljöbalken. Förändringen av regelverket skulle förenkla och förkorta handläggningstiden. I stället för tidigare prövning enligt plan- och bygglagen krävs nu en aktiv tillstyrkan från kommunen.
Det är rimligt att en kommun ska få yttra sig när ny vindkraft byggs. Men kommunens tillstyrkan enligt 16 kap. 4 § miljöbalken har inte kompletterats med nödvändiga krav om att beslutet ska motiveras eller möjligheten att överklaga. Varken vindkraftsföretag eller närboende vet på förhand vilka kriterier som gäller för när en ansökan om att bygga vindkraft beviljas eller avslås.
Kommunen kan när som helst i processen och utan motivering säga nej till ett vindkraftsprojekt. Om kommunen inte gör någonting, eller är tveksam, innebär det ett nej till projektet utan att någon särskild förklaring behövs.
Regelverket har uppenbara brister. Det har också visat sig rättsosäkert och ineffektivt. Tillämpningen har resulterat i att tillståndsprocessen försvårats och handläggningstiden förlängts. Utformningen av lagen ger utrymme för kommunerna att använda regelverket som ett ”tyst veto”, med risk för förhandlingar med ekonomiska krav som saknar stöd i lagstiftningen. Istället för dagens situation där kommuner godtyckligt kan kräva ersättning vill vi att en ekonomisk kompensation garanteras genom att kommunerna får behålla fastighetsskatten för vindkraft.
Användandet av det kommunala vetot är inte förenligt med de principer om saklighet och objektivitet som är centrala vid tillståndsprövningar och all annan myndighetsutövning.
Sverige har en lag som tillåter godtyckliga beslut, innebär obefintlig förutsägbarhet, ger utslag som inte kan överklagas och som leder till att kommuner begär ersättning för att bevilja en ansökan. Lagen innebär negativ särbehandling av vindkraften och konkurrensen mellan vindkraftsprojektörerna riskerar att sättas ur spel i och med att en kommun på godtyckliga grunder kan säga ja till en verksamhetsutövare men nej till en annan. Lagstiftningen måste ändras så att prövningen följer gängse rättssäkerhetsprinciper.
Ärendet ska tas upp inom rimlig tid, beslutet ska motiveras och det ska finnas möjlighet att överklaga beslutet. Regeringen bör skyndsamt se över och revidera den nuvarande lagstiftningen utan att för den skull påverka det kommunala självstyret. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna som sin mening.