Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att elcertifikatssystemet ska fasas ut och att inga ytterligare anläggningar ska tilldelas elcertifikat.
Bedömningen av vilka konsekvenser regeringens miljöpolitik får gällande minskade utsläpp, kostnader och konkurrens är beroende på om bedömningen görs på företags- eller kommunal nivå, på nationell eller global nivå. Svensk miljöpolitik kan ge kortsiktiga positiva resultat gällande bl.a. minskade utsläpp samt marginella kostnadsökningar för t.ex. företag. Dock menar Sverigedemokraterna att en global översyn gällande klimat- och energipolitiken är viktig med betoning på den förda europeiska energipolitiken i sin helhet. Vi ser motsägelsen i att bibehålla konkurrenskraften för svenska och europeiska företag och samtidigt minska utsläppen i en mycket begränsad del av världen.
Vi menar att prioriteringen för att minska globala utsläpp i första hand ligger i globala handels- och miljöavtal, detta för att förhindra koldioxidläckage som uppkommer när t.ex. europeiska företag flyttar produktionen till mindre nogräknade länder med inga eller obefintliga miljölagar. Det riskerar att bli kontraproduktivt att sätta lägre utsläppsmål, ökade kostnader och mer administration på alla europeiska sektorer och företag. Att även belägga konsumenterna med ökade kostnader i form av subventioner på förnybar elproduktion, skatter på befintlig elproduktion och ökade nättariffer är långsiktigt ohållbart, både för ekonomin och för miljön.
Vi behöver ta hänsyn till alla faktorer för att skapa ett långsiktigt globalt hållbart samhälle och inte stirra oss blinda på att svenska företag ska tvingas minska sina redan låga utsläpp medan läckande gasledningar i raffinaderier i Afrika inte lagas på tiotals år på grund av att det är billigare att släppa ut gasen än att ta hand om den, hundratusentals bildäck eldas upp varje år för att utvinna lite olja m.m.
Sverige bidrar med drygt 1 promille av världens utsläpp av växthusgaser och har dessutom i princip den industrialiserade världens lägsta utsläpp per capita, detta bl.a. till följd av en nästan helt fossilfri elproduktion och att vi ställde om delar av energianvändningen på 70- och 80-talet från det fossila till el. Vi sverigedemokrater anser att svenska företag och industri ska ges möjligheter att satsa resurser på vårt tekniska kunnande och bidra till en god global miljöutveckling genom export av produkter och know-how. Därför bör huvuddelen av de statliga prioriteringarna ligga på forskning och utveckling av nästa generation grön energi.
Det svenska energisystemet är till grunden uppbyggt på vattenkraft och kärnkraft genom centraliserad elinfrastruktur. Svensk energimix genererar låga utsläpp av koldioxid, stabil elproduktion och konkurrensmässiga energipriser. Att nu överge satsningar på en miljö- och konkurrensmässig energipolitisk fördel, till förmån för kraftigt utbyggd olönsam förnybar elproduktion, ser vi sverigedemokrater som ytterst svekfullt.
Vindkraften brottas med stora problem gällande lönsamhet, resursineffektivitet, förfulande av landskap och instabil elproduktion men även dyr infrastruktur och undanträngningseffekter av andra energislag kan läggas till listan. Vi menar därför att elcertifikatssystemet ska fasas ut och att inga ytterligare anläggningar ska tilldelas elcertifikat. Vi menar vidare att riksdag och regering snarast bör göra ett omtag gällande energipolitiken där man förenklar processerna för ny kärnkraft i Sverige och undanröjer hinder. Kraven om att nya kärnkraftsreaktorer endast får uppföras i anslutning till befintliga verk bör avskaffas, liksom kravet att ett verk måste tas ur drift innan nästa kan starta. Sverige skulle kunna bli en stor exportör av osubventionerad, miljövänlig och koldioxidneutral elenergi. Stora delar av det elöverskott som i dag exporteras är politiskt skapat och subventionerat med medborgarnas pengar, vilket vi menar är en oacceptabel ordning.