Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lösa svårigheterna för fotbollsföreningar och klubbar samt annan arenaidrott där liknande krav ställs för att uppfylla kriterier för elitspel.
Från och med 2014 gäller nya krav på arenor där det ska spelas så kallad elitfotboll. Kraven är uppställda av Svenska fotbollförbundet som i sin tur har krav från UEFA att leva upp till vid arrangemang av internationella evenemang.
Dessa krav som fotbollsföreningar/klubbar ställs inför, är mycket kostsamma och i vissa fall handlar det om investeringar i mångmiljonklassen. Det handlar bland annat om särskilda ytor för dopningskontroll, antal sittplatser för media, plats för studioarena, ett rum för presskonferens med minst 50 sittplatser, minst 1 000 sittplatser och 100 VIP-stolar, staket och säkerhetsanordningar. För ett lag i fotbollens Superettan handlar det om 54 punkter som ska vara uppfyllda.
För flera framgångsrika föreningar/klubbar från mindre kommuner så är många gånger dessa miljoninvesteringar helt omöjliga att klara av utan starkt stöd från kommunens folkvalda. Storleken på publikintäkter och sponsorintäkter för olika föreningar/klubbar, mellan dam- och herrlag varierar kraftigt. Degerfors, Borlänge, Falkenberg, Värnamo, Sunne och Ängelholm är kommuner som har fotbollslag som spelar på arenor där det behövs betydande investeringar för att klara kraven.
Frågan som vi ställer oss är om det är rimligt att enskilda kommuner mer eller mindre ska tvingas använda skattemedel som behövs i skolan och omsorgen till att finansiera arenabyggen? Finns det andra sätt att gemensamt i Sverige försöka lösa möjligheten att elitfotboll/idrott också ska kunna utövas utanför storstäderna?
Det av staten helägda bolaget Svenska Spel, dvs ett bolag som vi äger gemensamt, levererade under 2012 drygt 5 miljarder kronor till statskassan som fördelas via riksdagen och regeringen. Staten som ägare har därmed möjlighet att hantera dessa intäkter till att stödja idrottsrörelsen i Sverige, framför allt till barn- och ungdomsidrott, vilket också sker. Det skulle också vara möjligt att använda del av intäkterna till investeringar i framtida arenor och idrottshallar.
Vi anser att en översyn bör göras av möjligheterna att lösa svårigheterna med finansiering för exempelvis fotbollsföreningar/klubbar men också annan arenaidrott där liknande krav ställs för att uppfylla kriterier för elitspel.