Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av hur myndighetskrav kan differentieras för ideellt drivna verksamheter.
Flera olika regelsystem gör det i dag allt svårare för ideellt drivna lägergårdar. Från att tidigare ha betraktats som ett inslag i de ideella föreningarnas verksamheter, jämställs de i dag allt mer med kommersiellt drivna konferensanläggningar och hotell, vilket leder till omfattande investeringskrav. Det tycks inte heller finnas någon samordning mellan olika myndigheter och regelverk.
Ökande krav kommer från kommunens byggnadsavdelning, Räddningsverket, Skatteverket. Det rör sig om krav kring miljö, livsmedelshantering, egenkontroller. Skatteverket förändrar kraven på momsregistrering, kassaregister, kortmaskiner. Arbetsmiljöverket ställer krav på utbildning. Kommunerna inför samma kommunala taxor och avgifter för ideella anläggning som för stora kommersiella anläggningar.
Självklart måste vissa krav på exempelvis brandsäkerhet och annan säkerhet vara desamma, men det kan ifrågasättas om ideellt drivna gårdar bör bedömas som kommersiellt vinstdrivna verksamheter i alla fall. Det borde gå att differentiera vissa krav så att hänsyn tas till verksamheter som uppenbarligen drivs med ett ideellt syfte, lägre omsättningsnivåer och ideellt ansvarstagande människor. Detta handlar om att skapa en proportionell myndighetstillsyn där större hänsyn tas till risknivå, omfattning, utövare och inriktning.
Hänsyn måste tas till de stora samhällsnyttiga insatser som ideella verksamheter gör. Utan en sådan hänsyn riskerar många ”lägergårdar” att behöva läggas ner. Intäktssidan är lägre än för kommersiella aktörer, men avgifter och kostnader blir i de ovan beskrivna hänseendena desamma. Det bör mot denna bakgrund göras en översyn av hur ideellt driva gårdar kan särskiljas från stora kommersiella anläggningar.