Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att skapa ett nationellt resurscenter för fotografi, med ansvar för en nationell inventering, rådgivning och kunskapsuppbyggnad.
Den fotografiska bilden har länge varit en grundläggande del av vårt gemensamma kulturarv – ett sätt att bevara dåtid åt framtiden och en konstform i sig. Idag är den kanske mer närvarande än någonsin i varje byxficka eller handväska i mobiltelefonen. Foton som sedan redovisas och kommenteras via sociala medier. De fotografiska uttrycken är fler än någonsin och gamla gränsdragningar är ofta ointressanta – vad som igår var en enkel modebild kan idag ses som ett konstfoto. Det som förr bara fanns på papper finns nu lätt tillgängligt i en oändlig mängd i digitalform via telefoner, datorer, Ipads med mera. Den mångfasetterade spridningen reser frågan hur man ska bevara det fotografiska arvet. Det som finns idag från äldre dagar riskerar dessutom att försvinna när företag, medier och släktingar till bortgångna fotografer inte har möjlighet att själva ta hand om fysiska samlingarna eller när de försvinner i cyberrymden.
I Sverige är det ingen som har gjort en rikstäckande genomgång av vilka fotografer som varit verksamma och vilka bildsamlingar som finns eller vilka som har ansvar för dessa. En kartläggning är en förutsättning för den prioritering som krävs för ”slutförvar”, eftersom det inte är vare sig rimligt eller möjligt att bevara allt.
Ett fotografiskt center med ett tydligt nationellt uppdrag skulle kunna driva på och samordna en kunskapsutveckling inom området, bistå med fotohistorisk kunskap och ge råd om arkivering av både äldre analog och nyare digital fotografi till de arkiv som behöver detta. Bristande arkiveringsrutiner och kommande teknikskiften utgör ett allvarligt hot mot bildproduktionen. Vad kommer att hända med alla bilder som bara finns på hårddiskar eller på Icloud eller Dropbox? Verksamma vid ett eventuellt fotografiskt center kan och bör ta en aktiv roll i diskussionen om hur man ska hantera svensk fotografis ”vård, skola och omsorg” (arkivering, utbildning och forskning).
Landskrona skulle kunna vara en lämplig lokalisering för ett sådant fotografiskt center. Sedan drygt tio år ansvarar Landskrona museum för det svenska reklamhistoriska arkivet. Det är en samling som har sitt ursprung i en branschförenings arbete och har kompletterats med bidrag från flera statliga museer och företagsarkiv. Nationalmuseum har till exempel valt att överlämna sin Guldäggssamling till detta arkiv. Bilden är nästan alltid en viktig del av reklamen och därför finns redan en inriktning på fotografi.
Landskrona har enligt uppgifter formulerat ett program för att göra fotografi till en stark profil för stadens kultur- och näringsliv. Rent praktiskt kan det innebära aktiviteter inom utbildning, utställningar, fotohistoria, fotofestival med mera. Förhoppningen är att det skulle fungera som grund för att Landskrona skulle kunna vara hemvist för ett nationellt resurscenter som kan samverka med kommunala satsningar inom fotografi såsom den permanenta utställningen om den svenska fotohistorien, det reklamhistoriska arkivet och den årligt återkommande fotofestivalen.
Att flera lokala och kanske även regionala aktörer, via Region Skåne, samarbetar för en skiftande och bred verksamhet i ett nationellt centrum skulle vara välkommet och främja förankringen. Ett fotohistoriskt center i Landskrona med nationellt uppdrag skulle stärka, bevara och utveckla fotografiets och fotograferingens roll som konst, gestaltning och tidsdokument.