Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om teckenspråkets långsiktiga ekonomiska förutsättningar i Sverige.
1981 erkände Sveriges riksdag – som första land i världen – det svenska teckenspråket som de dövas språk i landet.
Antalet döva i världen beräknas vara runt 70 miljoner. I Sverige finns det runt 13 000 döva personer. Räknar vi även in teckentolkar samt familj och vänner till döva, är antalet teckenspråksanvändare i Sverige cirka 100 000.
Sverige är i många hänseenden världsledande i fråga om teckenspråkets ställning och status. Vid institutionen för lingvistik på Stockholms universitet har det sedan lång tid bedrivits forskning kring teckenspråk och i Örebro utropade kommunen sig år 2010 till Europas teckenspråkshuvudstad. I Örebro bor cirka en fjärdedel av Sveriges döva och här finns bland annat Europas största teckentolkscentral och landets enda riksgymnasium för döva och hörselskadade.
I Örebro ligger även huvudkontoret för European Sign Language Center (ESC), en ideell organisation som arbetar för att öka tillgängligheten för teckenspråk runt om i världen. Organisationen är aktiv i över 25 länder och har sedan 2006 dokumenterat fler än 200 000 ord och tecken till deras teckenspråkslexikon som idag är världens största av sitt slag. På www.spreadthesign.com finns tecken från många olika länder dokumenterade och genom en enkel sökning får du fram hur olika ord tecknas i olika länder. Ett ovärderligt verktyg i arbetet för att långsiktigt öka teckenspråkets tillgänglighet runt om i Europa och världen.
Det arbete som ESC bedriver har gett Sverige en unik roll som global förvaltare av nationella teckenspråk.
Uppbyggnaden av ESC och teckenspråkslexikonet möjliggjordes av bidrag från EU:s Leonardofond men den fortsatta finansieringen är osäker. Post- och telestyrelsen finansierar just nu ett projekt med T3 – automatisering av text till tecken – men ESC saknar i dagsläget en permanent finansiering för till exempel drift och förvaltning.
Teckenspråkslexikonet och det arbete som ESC bedriver är av nationellt intresse för Sverige och ger oss en unik möjlighet att fortsätta vara en världsledande nation i fråga om teckenspråkets utveckling och tillgänglighet.
Jag anser att regeringen därför bör se över möjligheten till en långsiktigt hållbar finansiering av ESC.