Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att göra skogsmuseet i Lycksele till ett nationellt museum.
Sverige är det enda landet i Norden, utom Island, som inte har ett centralt skogsbruksmuseum med det övergripande ansvaret för att dokumentera skogshistoria och utvecklingen i skogsbruket. Med tanke på den enorma betydelse som skogsbruket har haft och har för Sveriges ekonomi och utveckling är detta otillfredsställande.
Skogsmuseet i Lycksele har goda förutsättningar att fungera som ett rikstäckande museum för skogsnäringen. Stiftelsen Skogsmuseet i Lycksele är ett regionalt museum, men har i praktiken redan i över 20 år fungerat som riksmuseum på ett utmärkt sätt, men med bristande resurser. Skogsmuseet i Lycksele är idag det enda ”institutionella” skogsmuseet i landet som har specialutbildad personal och som är öppet året runt.
Skogsmuseet ligger i hjärtat av Norrland, som är centrum för inlandets skogsbruk med regionkontor för flera stora skogsbolag och skogsägare. Regionen är också rik på skogs-, skogsbruks- och flottningsminnen och har långa skogshistoriska anor samt gamla traditioner inom skogsforskningen.
Museet har ett brett, fungerande nätverk som omfattar skogsnäringen, de kultur- och skogshistoriska museerna i Sverige och i Norden liksom med forskningen genom samarbete med både Umeå universitet och SLU. På så sätt har man också tillgång till skogsbibliotek och forskningsmiljöerna inom biologi, arkeologi, skogshistoria och skogsbruk.
Skogsmuseet i Lycksele har som enda museum i Sverige kapacitet och utrustning för att utföra årsringsbaserad (dendrokronologisk) åldersbestämning av träföremål och byggnader samt avancerad historisk klimatforskning. Ett nätverk mellan alla skogsmuseer i Norden och med Lycksele som centrum håller på att byggas upp i syfte att skapa en databas över alla föremål och samlingar.
Skogsmuseet i Lycksele var också föregångare med att utbilda skogstjänstemän och maskinförare i kulturmiljövård, d.v.s. att iaktta och ta vara på fornminnen och kulturspår i skogen för att förebygga skador på dessa.
Sverige är i stort behov av ett nationellt skogsmuseum. Skogsmuseet i Lycksele har goda förutsättningar för att fungera som detta. Möjligheten att göra skogsmuseet i Lycksele till ett nationellt museum bör därför ses över.