Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skyndsamt avskaffa tv-licensen.
Dagens tv-licens har sitt ursprung i det mediemonopol som fanns på 1950-talet. Mycket har hänt sedan dess. I dag finns ett brett utbud av valmöjligheter, även för de som inte köper extra kanalpaket. Friheten sträcker sig inte bara till vad man vill se, utan även till hur och var man vill se programmen. Det går exempelvis att se på tv genom mobiltelefon, läsplatta eller dator.
Finansieringen av public service ska vara teknikneutral och enkel att förutse. Public service-utredningen kom förra året med förslaget att skrota dagens tv-licens och ersätta den med en individuell avgift via skatten. Tyvärr har arbetet med att förändra dagens mossiga finansieringssystem stannat av. Jag anser att det är dags att införa ett teknikneutralt och modernt sätt att finansiera public service. Genom att finansiera public service genom en avgift via skattsedeln, kan också myndigheten Radiotjänst läggas ned. Det innebär en besparing på 150 miljoner kronor. Utredningen pekar också på att en miljard skulle sparas in genom att få stopp på smitningarna från att betala tv-licensen. Det är pengar som kan användas för att stärka kvaliteten i programutbudet och sänka avgifterna.
I takt med att teknikutvecklingen går snabbt, är det omöjligt att beskriva hur en tv ser ut om några år. Det behövs onekligen en modern och teknikneutral finansieringsmodell för public service. Kristdemokraterna föreslår en individuell avgift som tas in via skatten, att tv-licensen avskaffas och att Radiotjänst läggs ned.