Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lagerhållning av böcker.
Riksdagen har avslagit tidigare motionsförslag i denna fråga. Utskottet motiverar sitt ställningstagande med att detta skulle vara en fråga för branschen. En svagare kulturpolitisk motivering får man leta länge efter.
Kunskap och information blir allt mer förgängligt. Även det tryckta lever på den digitala teknikens villkor, men det finns inte så många bibliotek som, liksom det i Alexandria, har en tryckpress med tillgång till all världens litteratur och som därför på mindre än femton minuter kan tillhandahålla en nytryckt kopia av vilken bok man vill. Ett företag i USA har öppnat en liknande service i en bokhandel i New York, och några till finns på planeringsstadiet.
Svenska förlag har inget krav på sig att lagerhålla böcker i likhet med regelverk i många andra länder. I länder som USA, England och Tyskland lagerhåller förlagen sina titlar betydligt längre. Att tio år efter utgivningen kunna köpa en bok direkt från förlaget är ingen ovanlighet. Den som vill köpa en äldre bok i Sverige är hänvisad till antikvariaten.
Trots e-bokens intåg utgör den tryckta boken en viktig kulturbärare. Det elektroniska substitutet kan inte jämföras med en tryckt skrift. En tryckt bok lever ett eget liv, den känns och luktar. Ett tummat och välläst exemplar med klotter avspeglar även läsarnas känslor på ett sätt som e-boken aldrig kan. Tillgång till böcker är därför central i en civilisation. Att böcker inte lagerhålls blir därför ett demokratiproblem liksom ett kultur- och kunskapsproblem. Att hänvisa till ”print on demand” är att bjuda in till rationaliseringar och i värsta fall manipulation av vårt kulturarv. Regeringen bör mot bakgrund av det anförda utreda möjligheten till en lagstiftning om lagerhållning av nyproducerade böcker.