Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av statschefens möjligheter att uppmärksamma svenska medborgares goda insatser.
I samband med vigseln mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel, tilldelades prins Daniel Serafimerorden. Det innebär att han numera kan titulera sig själv prins av Sverige, hertig av Västergötland och riddare av Serafimerorden.
Sedan Torekovkompromissen 1971 kan den svenske statschefen endast dela ut Serafimerorden till medlemmar av den svenska kungafamiljen samt utländska dignitärer. Kompromissen var en del av grundlagsberedningens arbete och innebar att den svenska monarkin bestod, men att monarken samtidigt fråntogs allt politiskt inflytande. Monarken skulle endast ha ceremoniella uppgifter, såsom rikets främste företrädare. Samtidigt lades alla kungliga ordnar i träda (utom Karl XIII:s orden som kan tilldelas medlemmar av Svenska Frimurare Orden). Att leda en ceremoni för utdelandet av ordnar innebär dock inget politiskt inflytande.
I Storbritannien delar drottningen varje år ut ett antal ordnar (vilket ofta i Sverige misstas för att hon adlar dem) till välförtjänta personer som har gjort något som bistått landet. En av de mest kände mottagarna är kanske sir Paul McCartney, men även vår svenska hovsångerska Elisabeth Söderström mottog en imperieorden 1985.
Vår statschef bör i större utsträckning tillåtas uppmärksamma fler svenska medborgares insatser genom tilldelande av ordnar. Ordensväsendet är dessutom ett ekonomiskt billigt sätt att belöna medborgarna – mottagaren får själv stå för alla kostnader vid ett eventuell ceremoniellt mottagande av en orden. Regeringen bör därför överväga en översyn av statschefens möjligheter att uppmärksamma svenska medborgares goda insatser.