Motion till riksdagen
2013/14:K292
av Hannah Bergstedt (S)

Lättläst för tillgänglighet och inflytande


S19154

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lättläst information är en viktig förutsättning för alla människors möjlighet till demokrati och inflytande.

Motivering

En fjärdedel av befolkningen är så kallade svaga läsare, av olika skäl och olika bakgrund. Gemensamt för alla är att deras rättigheter till delaktighet och inflytande underlåts genom att information som tillhandahålls av myndigheter och kommuner inte finns tillgänglig på lättläst svenska. Två av tre kommuner erbjuder till exempel inte lättläst webbinformation.

Den som upplever sig ha möjlighet att påverka sin livssituation och sitt samhälle mår bättre än den som känner maktlöshet. En viktig del för att kunna känna sig delaktig och för att kunna påverka är tillgången till kunskap.

6 av 10 av landets myndigheter saknar enligt Centrum för lättläst fortfarande någon form av webbinformation på lättläst svenska. Det finns också stora brister hos dem som har lättläst information. I första hand handlar det om att det är väldigt begränsat med tillgång till information men också om form, struktur och navigering.

Inriktningsmålen för handikappolitiken 2010–2016 lyfter inte ens fram behovet av lättläst skriftlig information över huvud taget. Mer och mer kommunikation mellan offentliga institutioner och medborgare sker via nätet, och därför är det av största vikt att dessa tjänster också erbjuds på lättläst svenska.

Regeringen bör förtydliga ansvaret för myndigheterna att göra sin information tillgänglig på lättläst svenska, och även att lyfta frågan i Sveriges Kommuner och Landsting som också bär ett stort ansvar för människors möjlighet till demokratiskt inflytande och till att ta del av de tjänster som erbjuds.

Stockholm den 2 oktober 2013

Hannah Bergstedt (S)