Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förkorta tillståndsprövningarna.
I Sverige har vi en hög ambitionsnivå när det gäller miljöskydd, vilket är bra. Kraven leder till utveckling av ny innovationsteknik, nya tillverkningsprocesser och smarta produkter. Samtidigt rapporteras det ständigt om utdragna tillståndsprövningar som skapar osäkerhet för näringslivet utan en tydlig miljönytta.
Vi hör att detta upplevs inom många näringsverksamheter; både stora och små företag drabbas och upplever utdragna processer. Svenskt Näringsliv har i en omfattande rapport belyst detta problem både vad gäller så kallade A-ärenden som B-ärenden som får allt längre och kostsamma tillståndsprocesser. Rapporten visar även på att vi har betydligt längre handläggningstider i jämförelse med andra EU-länder och de nordiska länderna. Exemplen är många inom process- och verkstadsindustri, gruvverksamhet, vindkraftsparker, anläggnings- och stenindustri, täcktverksamhet, byggande av infrastruktur som vägar och järnvägar och bostadsbyggande; listan kan göras lång. Myndigheter som överklagar myndigheter i flera led är inte heller ovanligt.
Om svenska företag skall kunna tillvarata den efterfrågan som finns inom landet och särskilt från utländska kunder för svenska produkter är det inte rimligt att tillståndsprocesserna är så långa och innebär så stor osäkerhet i hanteringen. Det blir omöjligt att utvecklas i takt med kundernas efterfrågan och därmed påverka sitt företags utvecklingsmöjligheter och skapa de nya jobb som vi så väl behöver. Den mycket hårt konkurrensutsatta exportindustrin framför det mycket tydligt. Utan att göra avkall på miljökrav borde det rimligtvis kunna göras förändringar.
Ett första steg borde vara att säkerställa att domstolarna har tillräckliga resurser; brist på resurser leder i sig till långa handläggningstider. Men även prövningarna måste gå att hantera snabbare. Här krävs mer tydlighet i regleringsbrev till myndigheter som hanterar denna typ av frågor. Även förändringar i lagstiftning måste övervägas. Alltför dispositiva lagar skapar osäkerhet och tolkningsutrymme med utdragna processer som en konsekvens.
Sverige har världens hårdaste miljölagstiftning och det skall vi inte göra avkall på, men vi behöver inte vara världsmästare i utdragna tillståndsprocesser. Det finns inga skäl för att det skall ta längre tid för tillstånd i Sverige än våra grannländer. Det behövs krafttag för att förkorta tillståndsprövning.