Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga ifall kommittéförordningen bör kompletteras med ett krav på att konsekvensanalyser rörande personlig integritet ska genomföras.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över hur länge resehistorik för olika personers kollektivtrafikresor sparas.
Vid tidigare behandling av en motion med liknande innehåll anförde konstitutionsutskottet följande:
Vidare utgick utskottet från att konsekvenserna i integritetshänseende alltid analyseras när nya bestämmelser både om brottsbekämpning och inom andra områden utreds och föreslås (bet. 2009/10:KU17 s. 17).
Vidare kommenteras:
I kommittéförordningen (1998:1474) finns bestämmelser om de konsekvensanalyser som ska genomföras och redovisas av kommittéer och särskilda utredare som har ett utredningsuppdrag beslutat av regeringen. Av 14–15 a §§ framgår att en redovisning av utredningsförslagens olika ekonomiska konsekvenser ska lämnas. Vidare ska det redovisas om förslagen har betydelse för bl.a. den kommunala självstyrelsen, brottsligheten och det brottsförebyggande arbetet, sysselsättning och offentlig service i olika delar av landet, småföretagares förutsättningar eller jämställdheten mellan kvinnor och män.
Av ovannämnda citat framgår att frågor om personlig integritet, enligt bestämmelser i kommittéförordningen, inte av rutin redovisas vid utredningsförslag. Detta är inte tillfredsställande med tanke på att kontrollnätet kring oss medborgare dras åt, och blir allt finmaskigare genom nya lagar och ny teknik. Vår tidigare uppfattning att mer måste göras för att värna den personliga integriteten kvarstår därför och regeringen bör överväga ifall kommittéförordningen bör kompletteras med detta område.
I en tidigare rapport från Privacy international, som tar upp hur väl länderna behandlar sina medborgares personliga integritet, placerar vi oss näst sist bland de europeiska länderna. Bara Storbritannien är sämre. Tyskland är det land som placerar sig bäst.
Detta är illavarslande och dessvärre ett kvitto på att integritetsfrågorna måste få mycket större uppmärksamhet i Sverige. Ett stort problem är avsaknaden av helhetssyn då olika beslut fattas. För visst kan syftet med enskilda beslut vara befogade och skäliga men i kombination med andra likaså befogade åtgärder kan det få mycket negativa konsekvenser för den personliga integriteten. Detta måste vi få bättre kontroll över. Ny teknik ger också nya möjligheter till kontroll och övervakning. Att inte se helheten är aningslöst.
GPS ger möjlighet att exakt positionera föremål och därmed stora möjligheter till övervakning. ”Smarta” biljetter som bygger på RFID-teknik ger möjlighet att registrera resehistorik som kopplas samman med personnummer och namn. Att tillåta att denna information sparas under lång tid är oacceptabelt från integritetssynpunkt. Grundregel ska istället vara att företag inte ska få spara personuppgifter de inte behöver och att personuppgiftslagen då ska gälla över arkivlagen.
Teknikens möjligheter bländar och lockar till systemuppbyggnad. Men tekniken förblindar. Att bygga upp omfattande system, som inte behövs för samhällets säkerhet, över medborgare som inte lämnat sitt tillstånd, leder rakt in i kontrollsamhället. Att inte se nödvändigheten av att i görligaste mån skydda existerande system mot intrång är aningslöst, men sker likväl alltför ofta.
För att kunna fatta goda och överblickbara beslut, och för att få bättre kunskap om hur olika förslag påverkar den personliga integriteten, anser undertecknade att det är viktigt att genomföra konsekvensanalyser innan besluten fattas. Vi anser att alla frågor som på olika sätt berör eller kan påverka den personliga integriteten framdeles bör prövas rutinmässigt och skriftligt och att en sådan analys bör åtfölja beslutsförslagen på alla beslutande nivåer, precis såsom sker med konsekvensanalyser i frågor som rör miljö. Analysen måste också omfatta en helhetssyn där konsekvenserna av olika beslut vägs samman. Utifrån ovan bör därför regeringen se över hur konsekvensanalyser kan utformas för att värna den personliga integriteten.