Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga att se över reglerna för riksdagsledamöters tjänsteresor till grannländerna.
I rollen som riksdagsledamot är resande en stor del av vardagen. De tider då det inte är arbete i riksdagen används oftast till att genomföra olika besök hos företag, organisationer och myndigheter i valkretsen. Därtill kommer deltagande på konferenser, mässor och studieresor runt om i Sverige. Som skånsk riksdagsledamot blir kopplingen till Danmark given. Öresundsregionen är en växande tillväxtmotor i norra Europa med fyra miljoner invånare som i dag står för över en fjärdedel av Danmarks och Sveriges samlade BNP. Många svenskar reser i dag över Öresund för att studera och arbeta i Danmark och en del organisationer som verkar i båda länderna har sitt säte i Danmark. Här uppstår dock ett problem.
Det nuvarande regelverket för riksdagsledamöters tjänsteresor tar nämligen inte hänsyn till detta faktum. Därför är det i nuläget enklare för en skånsk riksdagsledamot att ta flyget över 150 mil upp till Luleå för att delta i en konferens än att ta tåget, bilen eller båten några kilometer över Sundet till Danmark. Ett besök i t.ex. Köpenhamn räknas nämligen som en utlandsresa i tjänsten, vilket innebär att det krävs särskilt tillstånd i från talmannen. Ska man exempelvis kunna flyga via Kastrup krävs det via dagens regelverk också att såväl startorten som slutdestinationen ligger inom Sveriges gränser. Att enbart göra en studieresa till Köpenhamn ses dock som en utlandsresa i tjänsten, vilket i rollen som skånsk riksdagsledamot begränsar möjligheterna till att fullt ut kunna genomföra uppdraget som ledamot.
I dag är det allt mer naturligt med utbyte över gränserna, och problematiken med dagens regelverk drabbar även ledamöter som har nära relationer med Norge respektive Finland. Det nuvarande regelverket för riksdagsledamöters tjänsteresor bör därför ses över.