Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga att se över länsstyrelsens befogenheter.
Länsstyrelsen är i dag regeringens förlängda arm i Sveriges 21 län. Uppgifterna för länsstyrelsen är bland annat att se till att de mål som riksdagen och regeringen satt upp också efterlevs. Utöver detta ska även länsstyrelsen pröva frågor inom respektive kommun och län angående överklagande av detaljplaner och bygglov.
De beslut som i demokratisk ordning fattas av politiska företrädare kan därmed överprövas och rivas upp av enskilda tjänstemän på länsstyrelsen. Genom detta förfaringssätt gäller därmed inte längre idén om att länsstyrelsen endast ska vara en tillsynsmyndighet. Det finns exempel på fall nyligen i Uppsala och Simrishamn där länsstyrelsen upphävt kommunala beslut. Den utredning som presenterades för regeringen i december 2008 (”Styra och ställa – förslag till en effektivare statsförvaltning”), tar också upp de konflikter som uppstår när exempelvis länsstyrelsen fattar beslut om ärenden som man själv har nära band till. Rollen riskerar därmed att bli oklar.
De olika länsstyrelserna gör också olika tolkningar, vilket medför att det inte blir en samstämmig behandling av likartade ärenden i olika delar av vårt land.
Länsstyrelsen måste givetvis fortsatt ha rätt att yttra sig i frågor gällande exempelvis bygglov och planprocesser. Men det är inte rimligt att enskilda tjänstemän ska ha möjlighet att på egen hand upphäva beslut som demokratiskt valda församlingar tagit.
Det kommunala självbestämmandet bör stärkas.
Mot bakgrund av detta bör det därför övervägas att se över länsstyrelsens framtida roll med syfte att länsstyrelsen inte ensidigt ska kunna upphäva ett beslut fattat i en vald demokratisk församling.