Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att utveckla en mer självständig och professionaliserad kommunal revision.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att låta den kommunala revisionen omfatta även en effektivitetsrevision.
Den offentliga sektorn utgör en väsentlig och viktig del av den svenska ekonomin med nära en tredjedel av landets sysselsatta och ca 1 000 miljarder i konsumtions- och investeringsutgifter. Sverige har idag bland Europas starkaste offentliga finanser och den svenska offentliga sektorn framstår i god dager med hög kvalitet och effektivitet i många internationella jämförelser.
Samtidigt rymmer den offentliga sektorn många olika verksamheter med olika resultat och där delar av sektorerna har stora möjligheter till produktivitetsförbättringar både vad gäller kvalitet och kostnadseffektivitet. Varje skattekrona kan ge mer välfärd, mer kunskap och mer trygghet med en effektivare förvaltning. Storleken på den offentliga sektorn i Sverige gör det ännu viktigare att den fungerar på ett effektivt sätt och bidrar positivt till produktivitetstillväxt. Produktivitetsökningar är viktigt också för goda arbetsvillkor och möjlighet till en rimlig löneutveckling, även i den offentliga sektorn.
Ansvaret för ordning och reda samt god verksamhet där skattebetalarna får valuta för sina medel är avgörande på alla nivåer i det offentliga Sverige. Kommuner och landsting svarar idag för de flesta av våra viktiga välfärdstjänster och utgör tillsammans en av Sveriges största arbetsgivare där antalet anställda har ökat kontinuerligt.
Uppdraget för den kommunala förvaltningen har också fått en högre grad av komplexitet mot bakgrund av att de kommunala bolagen har blivit fler och att verksamheter i större utsträckning läggs ut på entreprenad.
Mot bakgrund av samhällsutvecklingen är det nu än mer angeläget än tidigare att ställa höga och skärpta krav på kompetens, professionalism och transparens samt att utgå ifrån internationellt vedertagna standarder också i revisionen av den kommunala verksamheten.
Även om kommunala revisorer idag gör ett gott jobb har dagens ordning kritiserats för att medföra brister i rollfördelningen mellan politik och förvaltning. För att säkerställa att politik och revision hålls åtskilda bör systemet med förtroendevalda lekmannarevisorer utvecklas till en mer professionaliserad kommunal revision. Den kommunala revisionen bör även i fortsättningen organiseras i särskilda och från fullmäktige fristående revisionsenheter.
Vid själva revisionsprocessen bör inte politiskt inflytande eller övervägande vara styrande, det försvårar snarare ansvarsprövningen och riskerar att tilliten till revisionen minskar. Den kommunala revisionen bör istället rapportera direkt till fullmäktige där den politiska debatten och ansvarsutkrävandet ska ske. Med detta åstadkoms en mer professionaliserad kommunal revision som bygger på principen god revisionssed och där revisorernas oberoende säkerställs.
Till uppdraget för den mer professionaliserade och oberoende kommunala revisionen bör vid sidan av den finansiella revisionen också utvecklas en effektivitetsrevision. Det är ett viktigt sätt att säkra att varje skattekrona ger god verksamhet i vård, skola och omsorg. Förstärkt kommunal revision förbättrar förutsättningarna för en välfärd av hög kvalitet och motverkar för korruption och annan vanskötsel. Med förstärkt kommunal revision stärks verktygen för att granska och utvärdera att välfärdens resurser används på ett effektivt sätt.