Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att ge Statskontoret i uppdrag att utveckla nationella jämförelser i syfte att utveckla och förbättra resultaten i offentlig sektor.
Sverige har idag bland Europas starkaste offentliga finanser, och i många internationella jämförelser framstår den svenska offentliga sektorn i god dager med hög kvalitet. Med omkring 1 000 miljarder i konsumtions- och investeringsutgifter och nära en tredjedel av landets sysselsatta utgör sektorn en väsentlig och viktig del av den svenska ekonomin. Just storleken på den offentliga sektorn i Sverige gör det ännu viktigare att den fungerar på ett effektivt sätt och bidrar till produktivitetstillväxt.
Samtidigt rymmer den offentliga sektorn många olika verksamheter med olika resultat och där delar av sektorerna har stora möjligheter till produktivitetsförbättringar vad gäller både kvalitet och kostnadseffektivitet.
Det är viktigt med höga ambitioner för den offentliga verksamheten. Viktiga komponenter i det arbetet är mer ambitiösa målsättningar och högre transparens kring resultaten. Med ökad tydlighet kring verksamhetens resultat, kvalitet och produktivitet kan förbättringstrycket öka väsentligt. Även om vissa kvalitetsjämförelser utförs idag så är transparensen delvis bristande kring hur effektivt olika kommuner, landsting och myndigheter utför sina olika uppdrag.
Med flera och skärpta öppna jämförelser som beskriver utvecklingen vad gäller produktivitet och kvalitet hos enskilda myndigheter, kommuner och landsting läggs en grund för fortsatta framsteg i offentlig sektor. I det arbetet ska staten ta ett större ansvar för att öppna jämförelser genomförs. Offentliga publiceringar av högkvalitativa och överskådliga undersökningar gör det lättare att se och jämföra den offentliga sektorns produktivitet och resultat. Årliga eller återkommande nationella jämförelser ger mer av ”best practice” i offentlig sektor. Med det stärks möjligheter att både öka kvalitet och produktivitet i delar av verksamheterna.
För att säkra trovärdighet i genomförandet av fler och skärpta öppna jämförelser av offentligt driven verksamhet bör Statskontoret ges i uppdrag att följa riksdagsbeslut om anslag och målsättningar ut också i den kommunala verksamheten. Med detta blir kommuner och landsting uppgiftsskyldiga till Statskontoret som får uppgiften att ta fram nationella jämförelser i syfte att utveckla verksamheten och förbättra resultaten i alla delar av den offentliga sektorn.