Motion till riksdagen
2013/14:K233
av Jan Lindholm (MP)

Ändring av namnupprop vid riksdagens öppnande


MP2661

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa närvarokontrollen vid riksdagens öppnande.

  2. Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om ändring av metod för närvarokontroll av valda ledamöter vid det årliga uppropet inför öppnandet av ett nytt riksdagsår.

Motivering

Nuvarande form för närvarokontroll känns gammalmodig, tidsödande och sårbar. Tiden för onödiga ceremonier borde därför vara över.

Ledamöterna samlas i kammaren för att debattera och ta beslut. Jag har svårt att se betydelsen av namnuppropet och den form av närvarokontroll som det i praktiken utgör när ledamöterna samlas för första gången på ett riksdagsår. Det uppstår ingen demokratisk förlust för medborgarna om några ledamöter uteblir från den ceremonin. Varför då uppta ledamöternas tid med sådant? Det naturliga vore självklart att stryka den tämligen meningslösa rutinen, vilket jag därför föreslår att riksdagen gör.

Förmodligen är dock kammarens ledamöter inte mogna att ta ett så drastiskt beslut som att helt stryka det så kallade uppropet varför jag, om ett avskaffande inte finner kammarens gillande, som ett alternativ föreslår en förändring av rutinerna.

Om ledamöterna finner det meningsfullt med en närvarokontroll inför riksdagens öppnande så har vi idag teknik som skulle göra den både enklare, snabbare och säkrare. Genom att använda våra ID-kort, läsarna vid våra platser i kammaren och knapparna i bänkarna så skulle förfarandet kunna få denna utformning.

Ledamöterna sätter sig på sina platser och stoppar in sina kort. Datasystemet känner då av om något kort saknas och meddelar talmannen; för detta krävs eventuellt en uppgradering av mjukvaran. När rätt antal kort är i systemet (några är ju nästan alltid frånvarande) så frågar talmannen om alla är närvarande och ledamöterna svarar genom att trycka på Ja-knappen.

Tillvägagångssättet lämnar utrymme för skämtaren som trycker ”nej” eller ”avstår” för att förvirra alternativt stoppar i kortet men inte trycker alls. Den röra som kan uppstå går att reda ut på betydligt kortare tid än den långa uppläsning av namn valkretsvis så som sker idag. Resultatet blir även tydligt i förhållande till de många gånger knappt hörbara ropen från ledamöterna. Mitt förslag garderar även riksdagen inför den dag en stum person väljs in.

Huruvida ledamoten måste sitta på sin egen plats eller inte vid en sådan kontroll kan ifrågasättas. Vilka problem som eventuellt kan uppstå eller kräva utveckling av den programvara som sköter systemet om ledamöter byter plats med varandra kan jag inte överblicka men bedömer att det är små problem.

Förslag till åtgärd

Mot bakgrund av ovanstående beskrivning föreslår jag att riksdagen beslutar sig för att i första hand stryka närvarokontrollen eller uppropet vid riksmötets öppnande. I andra hand om detta förslag faller föreslår jag att formerna för uppropet moderniseras enligt det framförda förslaget.

Stockholm den 30 september 2013

Jan Lindholm (MP)