Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över klagorätt för ej skrivna i en kommun.
En grundläggande rättighet i ett fritt demokratiskt samhälle är möjligheten för medborgare att kunna påverka det som händer i närområdet där man bor och arbetar. Det kan handla om kommunala planer på att uppföra ett nytt bostadshus, en parkeringsplats eller en lekplats som medborgare har möjlighet att ifrågasätta och överklaga till kommunen.
Vid överklagande av kommunalbeslut är alla kommunmedlemmar klagoberättigade enligt 10 kap. 1 § kommunallagen. Som kommunmedlem räknas den medborgare som är folkbokförd inom kommunen, äger fast egendom inom kommunen eller betalar kommunalskatt i kommunen enligt 1 kap. 4 § kommunallagen. Man kan alltså vara medlem i flera kommuner om man exempelvis är mantalsskriven i en kommun och äger en fritidsfastighet i en annan kommun.
Detta ger dock upphov till att medborgare som inte är mantalsskrivna i en kommun utan enbart deltidsboende (om man har ett fritidshus i kommunen till exempel) har lika stor möjlighet att påverka kommunala beslut som de medborgare som är fast bosatta och betalar kommunalskatt. Här borde finnas en distinktion inom lagstiftningen som begränsar möjligheten för medborgare som inte är fast bosatta inom kommunen att överklaga kommunala beslut. Det bör väga tyngre att som medborgare vara fast bosatt i den kommun som planerna avser. Regeringen bör mot bakgrund av detta se över klagorätten för ej skrivna i en kommun.