Motion till riksdagen
2013/14:Ju428
av Peter Eriksson (MP)

En haverikommission vid mord inom familjen


MP2001

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det inom polisen ska tillsättas en haverikommission vid vissa mord.

Motivering

Varje a°r utsa¨tts tiotusentals personer i Sverige fo¨r va°ld i na¨ra relationer. Fra¨mst handlar det om kvinnor som utsa¨tts fo¨r va°ld, hot och trakasserier av en man som de har eller har haft ett partnerfo¨rha°llande med. Brott av detta slag fo¨rekommer ocksa° i samko¨nade relationer. Likasa° fo¨rekommer det att kvinnor utsa¨tter ma¨n fo¨r denna typ av brott. Studier visar dock att ma¨ns va°ld mot kvinnor oftare a¨r upprepat, tenderar att vara gro¨vre och resulterar i fler negativa konsekvenser fo¨r de drabbade kvinnorna och deras eventuella barn.

Brå har i studien Va°ld mot kvinnor och ma¨n i na¨ra relationer (Bra° rapport 2009:12) uppskattat att ga¨rningspersonen a¨r berusad eller drogpa°verkad i cirka ha¨lften av alla fall av våld i nära relation. Samtidigt vet vi att den övervägande andelen av de som både åtalas och döms för misshandel eller mord, är män. Sannolikheten att det är en drogpåverkad man som slår en kvinna så att hon blir allvarligt misshandlad eller – i värsta fall – dör är således stor.

Under perioden 1990–2004 do¨dades i genomsnitt sjutton kvinnor per a°r av en man som de vid brottstillfa¨llet hade eller hade haft en na¨ra relation till, dvs. make, sambo, fa¨stman eller pojkva¨n. I de allra flesta sa°dana fall har kvinnan tidigare haft kontakt med ha¨lso- och sjukva°rden, sociala eller ra¨ttsva°rdande myndigheter pa° grund av sin utsatthet fo¨r va°ld. Någon samlad statistik om resultatet för perioden därefter, finns inte. Däremot vet vi att under 2011 anma¨ldes drygt 12 000 brott da¨r kvinnor misshandlats inomhus av en na¨rsta°ende ga¨rningsperson och ungefa¨r 2 500 fall av grov kvinnofrids-kra¨nkning.

Det ovan anförda visar enligt min mening på att olika delar av samhället många gånger redan på ett tidigt stadium kan få vetskap om att en kvinna befinner sig i en utsatt situation, en situation som kan leda till hennes död. Varje sådant fall är ett misslyckande och antalet fall måste minimeras.

Regeringen har tillsatt en nationell samordnare mot va°ld i na¨ra relationer, som ska redovisa sina förslag den 30 juni 2014. Något särskilt uppdrag till samordnaren att ta fram en modell för hur mord på en kvinna efter våld eller övergrepp i nära relation skulle ha kunnat förhindras, finns mig veterligen inte. Jag anser därför att den nationelle samordnaren ska få i uppdrag att ta fram en modell för hur en haverikommission ska kunna tillsättas och fungera, för varje gång en kvinna dödats efter våld i nära relation. Genom kommissionens arbete ska myndigheterna få fram kunskap om vad som gått fel och hur fel kan undvikas i framtiden. Vad som här anförts om att inrätta en kriskommission när kvinnor mördats efter våld i nära relation, bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 4 oktober 2013

Peter Eriksson (MP)