Motion till riksdagen
2013/14:Ju294
av Katarina Köhler (S)

Åtgärder för ökad effektivitet inom åklagarväsendet


S6057

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för ökad effektivitet hos åklagarväsendet.

Motivering

Riksdagen och regeringen har de senaste åren tillfört stora resurser till rättsväsendet. Syftet har varit att förstärka och effektivisera verksamheten för att uppnå målen om minskad brottslighet och ökad trygghet. Hittills kan vi dock konstatera att tillskottens påverkan på verksamhetsresultaten varit blygsam. Detta säger Riksrevisionen i sin rapport från november 2011.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder som syftar till effektivisering, bl.a. har flera utredningar tillsatts. Riksrevisionen konstaterar dock att dessa inte har givit ett förväntat resultat. Åtgärderna har inte fått genomslag i verksamheten eller i resultaten och det är oklart vad insatserna gett i form av ökad effektivitet. Man konstaterar också att det saknas viktig kunskap för styrning av rättsväsendet och att regeringen inte har säkerställt att det finns tillgång till den kunskap som behövs för verksamheten och resultaten.

Det finns också brister i myndigheternas uppföljning av verksamheten i termer av resultat, tid och kostnader. Viktiga resultat redovisas inte av myndigheterna och regeringen har inte heller ställt krav på sådan uppföljning. Allt detta enligt Riksrevisionen.

En viktig faktor i om rättsväsendet sköts effektivt är naturligtvis åklagarämbetets arbetssätt, styrning, utvärdering och uppföljning. Riksrevisionen ifrågasätter rättssäkerhet såväl som ekonomi, tid och, inte minst, resultat.

En viktig faktor i sammanhanget är att Åklagarmyndigheten de senaste 10–15 åren dragit in åklagarresurser på många håll ute i länen. I Västerbotten har Skellefteå och Lycksele förlorat sina åklagare som i stället flyttats till Umeå. Detta innebär att rättssäkerheten inte kan garanteras (enligt polischefer i de båda städerna). Handläggningstiderna har förlängts och åklagare som förundersökningsledare på plats existerar inte, inte ens vid barnbrott där det uttryckligen sägs i lagen att åklagare fysiskt ska närvara. Polis får i stället packa mängder med material i kappsäckar och ta sig ner till Umeå där åklagarna finns.

Skälet till att man tagit bort åklagare från dessa orter är enligt justitieministern att åklagarna kan tillgodoses kompetensutveckling i högre grad om samtliga finns på en ort. Att rättssäkerheten äventyras och att verksamheten blir ineffektiv genom långa handläggningstider väger alltså lättare.

Jag menar att Riksrevisionens synpunkter ska beaktas som de förtjänas och därför ska regeringen återinsätta åklagare i Lycksele och Skellefteå.

Stockholm den 1 oktober 2013

Katarina Köhler (S)