Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att underlätta för brottsutsatta att få ut skadestånd som utdömts i domstol.
En viktig del i upplevelsen av att ha fått upprättelse för ett brott är att bli ekonomiskt kompenserad för den skada och kränkning som brottet inneburit. Idag menar många brottsutsatta att det är svårt att få ut skadestånd. Det räcker inte att ha fått rätt i domstol – att få ut det skadestånd man tillerkänts kräver tid och är påfrestande, inte minst eftersom processen att erhålla skadeståndet håller personen kvar i händelserna kring brottet.
Riksrevisionen presenterade 2011 rapporten ”Brottsutsatt – Myndigheternas hantering av ekonomisk kompensation på grund av brott”. I denna rapport belyser Riksrevisionen att många brottsutsatta måste, för att få ut utdömda skadestånd, själva driva på processen och att de upplever detta komplicerat. I rapporten anges att vissa ger upp när de får information från Kronofogdemyndigheten om att den skadeståndsskyldige saknar tillgångar.
I slutsatserna av Riksrevisionens rapport lyfts idén att staten ska vara skyldig att betala ut brottsskadeersättning när domen vunnit laga kraft, vilket skulle innebära en form av förskott på skadeståndet. Ansvaret för att kräva in utdömda skadestånd skulle i så fall flyttas från den enskilda till staten.
I Danmark kan den brottsutsatte direkt efter att domen vunnit laga kraft ansöka hos polisen om att få hjälp med att få ut skadeståndet. Polisen skickar då ansökan till en särskild nämnd som beslutar om ersättning, varefter polisen betalar ut ersättningen till den brottsutsatte. Den brottsutsatte i Danmark behöver inte kontakta en kronofogde.
Det måste vara enkelt och gå relativt snabbt för brottsutsatta att få ett av domstol utdömt skadestånd. Skadeståndet är en del av upprättelsen, men pengarna kan också vara en del av att kunna köpa bort vissa problem som brottet medfört, t.ex. att kunna finansiera rehabilitering.
Vi behöver komma ifrån dagens ordning där personer utsatta för exempelvis misshandel och sexualbrott själva under lång tid och med ansträngning ska behöva driva på myndigheter och försäkringsbolag för att få ut skadestånd. Jag menar därför att staten i Sverige bör förskottera skadestånd som utdömts i domstol till följd av personskador och att staten sedan kräver beloppet av gärningsmannen.