Motion till riksdagen
2013/14:Ju282
av Annelie Enochson (KD)

Vapeninnehav


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att höja minimistraffet för olaga vapeninnehav till lägst 2 års fängelse.

Motivering

Vårt samhälle består av sina invånare och blir inte starkare och tryggare än vad invånarna gör det till. Sedan sommaren 2012 har fem unga män brutalt mördats i Göteborg i vad som kallas stadsdelsbråk mellan kriminella gäng. Fem unga män som alla har det gemensamt att de för tidigt kom i kontakt med negativa destruktiva krafter i samhället som i slutändan ledde till deras död. Kunde detta hindras? Kan detta avvärjas i framtiden? Sverige idag är ett land dit folk söker sig från hela världen för att vårt land upplevs som tryggt, säkert och med möjligheter att skapa sig en framtid. Sverige är ett omhändertagande land. Vi är det land som har ett av de ekonomiskt mest fördelaktiga välfärdssystemen. Ett land där skolan och högre utbildning är gratis för medborgarna. Ett land där möjligheterna är stora att skapa sig en god framtid. Ett land utan större korruption och med en polis som vill väl. Varför uppstår då dessa gängbråk mellan kriminella unga män? Den etablerade mediebilden hävdar att det är samhällets fel att dessa unga män känner främlingskap och bara kan hävda sig genom att äga vapen för det ger makt. De känner utanförskap i samhället och får en identitet genom tillhörighet i vissa gäng. Är detta verkligen hela sanningen? Jag tror på ett samhälle där man som individ tar ett ansvar och själv kan bestämma över sitt liv. Med detta sagt så är det självfallet att förutsättningarna för valet kan se olika ut beroende på var man är född, vilka föräldrar man har, vilka förmågor och begåvningar man har osv. Men samhället består av mig och dig. Det är vi gemensamt som skapar samhället. Och vi är alla ytterst ansvariga för våra handlingar. Vi själva skapar vår framtid genom de val vi gör. Alla som föds i det som betecknas som belastade förorter blir inte kriminella. Alla som föds i så kallade välmående förorter blir inte goda medborgare. Så vad gör vi då för att skapa det Goda Samhället? Att bygga ett samhälle på goda värderingar som bär över tiden är grunden för samhällsbygget. Jag tror på ett samhälle byggt på kristen människosyn och värdegrund. Med kristna värden avses de allmänt giltiga värdena som inspirerats och förvaltas av den kristna traditionen. Människosynen utgår från att människan till sin natur är rationell eller förnuftig, vilket ger henne frihet och möjlighet att välja mellan ont och gott.

Hon är moraliskt medveten och råder över sina egna handlingar. Det gör henne moraliskt ansvarig.

Med denna grundsyn så är det man själv som väljer om man vill göra gott eller ont, ingen annan. Det innebär också att man är moralisk ansvarig för de val man gjort.

Hur kan detta appliceras på gängbråken i Göteborg? Först och främst så är de som är aktiva i bråken också de som bär ansvaret för sina handlingar. Det är inte ett luddigt ”samhälle” utan man är ansvarig för sina val. Sedan måste vi genom lagar se till att samhället förebygger dåliga beteenden och minskar skillnader som kommer av olika uppväxtförhållanden. Vi måste också ha lagar som förbjuder att vi skadar varandra. Uppenbart är att det finns alldeles för mycket vapen i omlopp bland de kriminella gängen och deras svans och detta måste lagmässigt stävjas.

Med anledning av det ovan anförda bör därför minimistraffet för olaga vapeninnehav skärpas till som lägst 2 års fängelse. Regeringens tillsatta utredning Skärpningar i vapenlagstiftningen SOU 2013:7 föreslår straffhöjningar motsvarande 6 månader till 4 år för grovt vapenbrott och 2 till 6 år för synnerligen grovt vapenbrott. Ett synnerligen grovt vapenbrott avser dock större innehav och kan inte appliceras på den situation som råder i Göteborgs gatubild. Tidigare domstolspraxis har ansett gängkriminalitet som ”förmildrande omständighet” och tagit hänsyn till att gärningsmannen befunnit sig i en farlig, kriminiell miljö, något som gjort straffutdömningen mildare.

Det skall aldrig vara tillåtet att bära olagliga vapen i samhället. Genom att höja minimistraffet till 2 år öppnas möjligheten för polisen att använda telefonavlyssning i spaningen. Häktning blir också det normala, vilket gör att den kriminelle flyttas från gatubilden i väntan på rättegång. Sammantaget innebär minimistraffskärpningen större möjligheter för våra poliser att komma åt de kriminella gängen och hjärnorna bakom.

Stockholm den 2 oktober 2013

Annelie Enochson (KD)