Motion till riksdagen
2013/14:Ju270
av Roland Utbult (KD)

Fotograferingsförbud i domstolar


KD615

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda införandet av fotograferingsförbud i domstolars lokaler.

Motivering

Antalet dömda för övergrepp i rättssak har mer än fördubblats sedan 2000-talets början, enligt siffror från Brå. Totalt är det drygt trehundra personer som dömts, av vilka cirka 20 procent är unga gärningsmän i åldrarna 15–17 år, majoriteten är i åldrarna 15–29 år. Under år 2011 fick 2 200 rättegångar ställas in på grund av att vittnena eller den åtalade inte dykt upp.

Antalet incidenter ökar i domstolarna. En rapport från Domstolsverket anger att antalet hot mot anställda fördubblades mellan åren 2009 och 2010. Alliansregeringen har genomfört flera åtgärder för att öka säkerheten i domstolar. I juli 2012 blev det enklare att genomföra säkerhetskontroller och att exempelvis använda metalldetektorer. Regeringen avsatte också extra pengar för att utrusta domstolarna på så sätt under 2012 och 2013. Detta är bra men det finns anledning att överväga ytterligare åtgärder.

För att vittnen inte ska hängas ut eller hotas är det angeläget att utvidga fotograferingsförbudet till att inte bara gälla i rättssalen utan även i domstolens väntrum. Idag kan bilder på vittnen på ett ögonblick spridas i kriminella nätverk. Därmed ökar risken för att vittnen utsätts för exempelvis hot och utpressning. Det har också hänt att mobiltelefoner har använts för att kalla på ”förstärkning”. Mobiltelefoner kan också användas för att göra ljudinspelningar av det som sker i väntrum och förhandlingssal. Det behövs en översyn över vilka åtgärder som ytterligare krävs för att öka säkerheten i domstolarna. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Stockholm den 2 oktober 2013

Roland Utbult (KD)