Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en parlamentarisk utredning som har till uppdrag att föreslå åtgärder för att förebygga rekryteringen av unga till kriminella nätverk och organisationer.
Rekryteringen av unga till kriminella nätverk och organisationer ökar, vilket bl.a. framgår av polisens lägesbild av grov organiserad brottslighet för 2012. Ofta börjar det med att barn i så unga åldrar som tio till elva år blir springpojke eller s.k. hund till någon inom en kriminell verksamhet.
Det finns flera faktorer som kan påverka och förklara varför unga personer lockas av att ingå i någon form av kriminellt nätverk eller organisation. Inte sällan handlar det om unga i en socioekonomiskt utsatt situation. Faktorer som hög arbetslöshet, bristfälligt stöd i skolan och en ökad barnfattigdom ger större möjligheter för kriminella nätverk att rekrytera unga människor i bl.a. storstädernas förorter. Detta är dock inte enbart ett storstadsproblem utan förekommer även i övriga delar av landet.
Regeringens senaste satsning med sociala insatsgrupper är ett sätt att ta itu med problematiken. Vid en utvärdering har det dock visat sig att denna satsning inte gav de stora positiva resultat som tidigare förts fram i debatten. Professor Johannes Knutsson som specialiserat sig på utvärderingar av polisens arbete är skarpt kritisk till att projektet med sociala insatsgrupper framställs som framgångsrikt. Knutsson menar att det saknas belägg för det. Projektet borde ha lagts upp och utvärderats på ett annat sätt, där exempelvis kommuner med insatsgrupper jämförts med kommuner som inte har dem.
Åtgärder av den här typen bör utvärderas med rigorösa och vetenskapligt hållbara metoder samtidigt som det är viktigt att särskilda resurser avsätts i projektens budgetar för utvärdering och uppföljning.
Professor David Philip Farrington belönades 2013 med Stockholms prize in criminologi för sin forskning som syftar till att minska brottslighet och öka människors livskvalitet. Farrington har genom egen och andras forskning kommit fram till att brottsförebyggande åtgärder mycket tidigt i livet sparar stora summor av skattebetalarnas pengar.
För att förebygga rekryteringen av unga till kriminell verksamhet som kostar samhället stora resurser behöver det tillsättas en parlamentarisk utredning där den expertis som finns inom området ingår. Utredningens uppdrag ska vara att ta fram förslag på förebyggande åtgärder som kan stoppa den nu ökande rekryteringen. Utredningen ska även ta fram förslag på åtgärder till stöd för kriminella personer som har uppnått en viss ålder och insett nackdelarna med att ingå i en kriminell verksamhet och vill ta sig ur den. Regeringen bör tillsätta en parlamentarisk utredning som har till uppdrag att föreslå åtgärder för att förebygga rekryteringen av unga till kriminella nätverk och organisationer. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.