Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma med ett lagförslag som innebär att det införs en möjlighet att beakta att den tilltalade genom gärningen påvisat stora eller allvarliga fel i it-system eller andra system som innehåller känsliga och viktiga uppgifter.
Regeringen lämnar i propositionen förslag om skärpta straff för dataintrång. Miljöpartiet har ingen erinran mot förslaget, men vi anser att det är något onyanserat. Det finns ju situationer där personer kan begå vad som i objektiv mening är dataintrång, men utan uppsåt att skada utan endast med avsikt att visa på brister i systemen.
Det handlar om hackare som hjälper till med att experimentera med säkerhetsfrågor och dokumenterar och åtgärdar dem. De fyller en viktig funktion så länge de inte gör någon skada och inte har några brottsliga avsikter. När någon visar på allvarliga fel och brister i olika it-system för företag, och därigenom i vissa fall gör sig skyldig till brott, är det rimligt att han eller hon ska behandlas på samma sätt som den som själv agerar för att minska effekten av annan brottslig verksamhet eller som vill förhindra att andra brott begås.
Den som tar sig in i ett it-system för att påvisa allvarliga fel och brister utan att därigenom sätta människors liv och hälsa i fara eller genom att själv sprida vidare känsliga uppgifter kan göra sig skyldig till ett brott. Det är en sak, men personen kan därigenom många gånger anses göra samhället, enskilda och företag en stor tjänst genom att påvisa säkerhetsbrister. Miljöpartiet anser att detta ska ses som en förmildrande omständighet och påverka det straff som utmäts.
Riksdagen bör mot bakgrund av vad som ovan anförts tillkännage för regeringen som sin mening att det i 29 kap. 3 eller 5 § brottsbalken bör tas in en möjlighet att beakta att den tilltalade genom gärningen påvisat stora eller allvarliga fel i it-system eller andra system som innehåller känsliga och viktiga uppgifter.