Riksdagen avslår proposition 2013/14:133.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ändringar i lagen om offentlig upphandling inte bör genomföras innan Överprövningsutredningens bedömningar och förslag har offentliggjorts.
I proposition 2013/14:133 Direktupphandling föreslås att beloppsgränserna för vad som ska anses kunna utgöra direktupphandling utan ett offentligt anbudsförfarande ska höjas. Sverigedemokraterna är kritiska till förslaget.
Förslaget innebär att framför allt mindre företag får det svårare att konkurrera i den offentliga upphandlingen. Framför allt kan detta gälla nya företag där kontaktnät och dylikt ännu inte är inarbetade. Denna avsaknad av konkurrens kan medföra en samhällsekonomisk kostnad på flera plan. De eventuella kortsiktiga besparingar som mer generösa regler för direktupphandlingar kan medföra måste vägas mot den långsiktiga tillväxten och mot dynamiska effekter.
Ett större inslag av direktupphandling medför också en ökad risk för korruption. Den transparens som trots allt finns inom offentliga anbudsförfaranden minskar risken för att man tilldelar släkt eller vänner kontrakt. Det ska också poängteras att direktupphandlingar redan i dag utgör hela 73 procent av alla upphandlingar.
Det vore tillika olyckligt att genomföra de föreslagna ändringarna innan Överprövningsutredningens slutsatser har offentliggjorts. Det framstår som rimligt att utredningen kan belysa frågan utifrån ytterligare perspektiv och att det därigenom finns motiv till att avvakta med eventuella förändringar inom LOU.
Det ovanstående bör ges regeringen till känna.