Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över lagen om offentlig upphandling.
Offentlig upphandling omsätter 400–500 miljarder kronor årligen. Svenska politiker använder försiktighetsprincipen som innebär att lägst anbud får jobben, men det medför även att en hel del svart verksamhet döljs i offentlig upphandling.
Fackföreningarna ser ett ökande problem med kriminell verksamhet i samband med offentligt upphandlade jobb.
Fackföreningarna ser även skillnader i sociala villkor. Ett exempel är Citytunneln i Malmö, Norra länken och Citybanan i Stockholm. Där hade arbetarna enligt LO-rapporten ”När arbetskraftskostnaderna pressar priset 2011” ca 55 procent av en svensk arbetstagares bruttolön.
Dessa tre projekt omsatte 36 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar, men endast 55 procent av arbetstagarna var skatte- eller avgiftsskyldiga i Sverige. Vi ser gärna arbetskraft från andra länder än Sverige, men inte på sämre villkor. Många arbetsgivare uppvisar en hemsk människosyn, som drabbar många av våra kamrater från andra länder, med sämre löner och kollektivavtalsförhandlade villkor som arbetstid och försäkringar m.m. Vi anser att de ska ha samma villkor som svenska arbetare och föreslår därför att lagen ändras så att löner och svenska kollektivavtal ska gälla för alla som utför arbete på den svenska arbetsmarknaden. Vi anser också att den svenska regeringen ska driva den frågan inom EU.