Motion till riksdagen
2013/14:Fi246
av Thoralf Alfsson (SD)

Insättningsgarantins täckningsbelopp i svenska kronor


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att insättningsgarantins täckningsbelopp ska anges i svenska kronor.

Motivering

Insättningsgarantin infördes i Sverige 1996 och baseras på ett EG-direktiv1. Direktivets regler införlivades i svensk rätt genom lagen (1995:1571) om insättningsgaranti.

Det maximala ersättningsbeloppet som kan betalas ut till en insättare är i dag motsvarande 100 000 euro. Vid beräkning av ersättningen räknas beloppet i euro om till svenska kronor enligt den valutakurs som gällde dagen för ersättningsrättens inträde.

Enligt den ursprungliga versionen av lagen angavs garantins täckningsbelopp i svenska kronor. Genom efterföljande ändringar var beloppet under en period angivet i både svenska kronor och euro och därefter, enligt den nu gällande lydelsen, enbart i euro.

Den 14 september 2003 folkomröstade Sverige om euron skulle införas som valuta. Det svenska folket röstade för att behålla den svenska kronan. Hela 55,9 procent röstade nej till euro, medan 42,0 procent röstade ja till euro. Ett mycket klart nej till euro från det svenska folket!

Riksbanken har förespråkat att täckningsbeloppet borde anges i svenska kronor för att säkerställa att insättare vet vilket belopp som omfattas av insättningsgarantin. Om täckningsbeloppet angavs enbart i svenska kronor, är det emellertid nödvändigt att öka beloppet kraftigt för att ta höjd för eventuella valutafluktuationer enligt Riksbanken.

Att euron fluktuerar kraftigt ser man om man följer valutakursen till svenska kronor under de senaste fem åren. Kursen har under dessa år pendlat mellan ca 8,30 kr/euro som lägst och som högst ca 11,50 kr/euro. Detta innebär i praktiken att insättningsgarantins täckningsbelopp under denna tid har pendlat med ca 300 000 kronor om 100 000 euro gällt under tidsperioden. Något som utan tvekan ger upphov till en stor osäkerhet och otrygghet för spararna.

När regeringen införde dagens nu gällande lydelse var Riksbanken kritisk till förslaget i sitt remissvar där Riksbanken uttryckte följande.

Direktivets utformning är olycklig eftersom det begränsar möjligheterna för länder utanför euroområdet att formulera ett tydligt och säkert konsumentskydd för sina insättare. Direktivet ger Sverige möjlighet att fastställa ett ersättningsbelopp i svenska kronor, men beloppet måste justeras över tiden för att leva upp till direktivets krav på att ersättningsbeloppet ska motsvara 100 000 euro. Riksbanken anser att regelbundna justeringar i ersättningsnivån vid vissa givna och på förhand kommunicerade tidpunkter är mer tilltalande än att uttrycka ersättningsbeloppet direkt i euro.

Jag delar Riksbankens uppfattning och anser att även resultatet av folkomröstningen att inte införa euro skall respekteras och menar därmed att insättningsgarantins täckningsbelopp skall anges i svenska kronor för att säkerställa att insättare vet vilket belopp som omfattas av insättningsgarantin.

Stockholm den 2 oktober 2013

Thoralf Alfsson (SD)


[1]

Europaparlamentets och rådets direktiv 94/19/EG av den 30 maj 1994 om system för garanti av insättningar.