Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om offentlig upphandling med sociala krav.
Att åstadkomma sociala förändringar och framsteg i samhället är något som många politiska företrädare har som ledstjärna. Politiken som drivkraft och utveckling kan också stärkas om marknadsmekanismer leder i samma riktning. Ett område där vi idag gör alltför lite men som inrymmer stor potential och kraft är offentlig upphandling med sociala krav.
Den offentliga upphandlingen handlar om värden på cirka 500 miljarder kronor per år. Det innebär också en betydande ekonomisk makt och ett styrmedel som kan användas offensivt.
Genom att använda krav på miljöhänsyn och sociala hänsyn vid upphandling kan vi på ett effektivt sätt använda skattemedel för att skapa ett mer rättvist, jämställt och hållbart samhälle. Den inriktningen har nu också stöd av EU efter att EU-parlamentets inre marknadsutskott har ställt sig bakom ett förslag om att offentlig upphandling ska få ta hänsyn till miljö, sociala hänsyn och innovation.
Den offentliga upphandlingen kan exempelvis bli en viktig faktor för att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning. Med tydliga krav i offentliga upphandlingar som inkluderar faktorer som bra arbetsmiljö och tillgängliga arbetsplatser kan ett tryck läggas på angelägna förändringar. Med krav på leverantörer att ha en viss andel anställda med funktionsnedsättning kan det offentligas sätt att ställa krav i upphandlingar också stärka jobbpolitiken. Staten, dess myndigheter, kommuner och landsting måste bli förebilder på det området. Samma principer kan förstås tillämpas på andra områden som i integrationspolitiken och miljöpolitiken.