Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av statens och kommunernas upphandling av informations- och kommunikationsteknik.
Priset på offentliga upphandlingar av informations- och kommunikationsteknik uppskattas totalt uppgå till ca 50 miljarder kronor per år. Det rör sig om stora summor som investeras i produkter och tjänster inom offentlig sektor. Enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU) skall detta ske under lagenliga och affärsmässiga former med särskild emfas på icke-diskriminering, likabehandling och öppenhet.
Men många företag, särskilt inom it- och telekombranschen, upplever upphandlingsprocessen som problematisk och avstår från att medverka på grund av svårbegripliga regelverk, undermåliga förarbeten, signaler om riggade upphandlingar och godtyckliga krav som gynnar dominanta aktörer. Ett företag som vill bli ramavtalsleverantör får också räkna med höga administrativa kostnader, vilka ofta är orealistiska för framförallt småföretag.
Systemet för offentlig upphandling är alltför fokuserat på formalia och genomsyras av ett byråkratiskt och stelbent arbetssätt. Detta leder ofta till suboptimeringar för att undvika överprövningar. Det försämrar kraftigt förutsättningarna för inköp av de bästa produkterna och tjänsterna till den offentliga sektorn. Samhällskostnaden för överprövningar av upphandlingar är hög eftersom dessa tar stora tidsanspråk i domstolarna.
Upphandlingsarbetet av informations- och kommunikationsteknik måste förbättras och i högre grad genomsyras av affärsmässighet och professionalism. Upphandlare behöver vara kompetenta på området, bättre kunna engagera anbudsgivare och föra en öppen dialog med samtliga parter. Utgångspunkten bör vara konkurrens på lika villkor, kvalitet och kostnadseffektivitet. Det bör emellertid inte ske till priset av ökad byråkrati. Rimliga avtalsvillkor bör ställas för att inte diskvalificera aktörer och försämra konkurrensen.